The Golden State

CALIFORNIË

The Golden State


Toeristische beoordeling

Historisch: aparte reis waard
Natuur: aparte reis waard
Cultuur en steden: aparte reis waard

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk

Onder aan de pagina doorklikken naar diverse bestemmingen en reisverhalen

Klik hier voor Zuid Californië

Klik hier voor Noord Californië


Korte schets

Weinig staten spreken meer tot de verbeelding als zijnde het ware Amerika. Sinds de Goldrush in 1848 Californië opengooide, heeft de staat altijd gegolden als het land van beloftes. Tijdens de depressie vertrok het halve midden van de VS richting Californië. Het klimaat, de vruchtbare bodem en de optimistische mentaliteit straalden het Californië-gevoel uit: alles was er mogelijk en veel mensen realiseerden het onmogelijke.

De Beach Boys met hun surf-pop straalden dat gevoel uit naar de rest van de wereld. En Californië heeft zoveel te bieden, zoveel mogelijkheden, zoveel variatie dat inderdaad iedereen er wel iets van zijn gading vindt.Toen het nog een Spaanse kolonie was, bestond Californië uit twee delen: Alta (hoog) en Baja (laag).

Tegenwoordig hoort Baja Califronia, het zuidelijk wormvormig aanhangsel, bij Mexico. Maar de scheiding tussen noord en zuid blijft voortduren. Toen San Francisco na de goldrush ineens tot grote stad werd gepromoveerd was Los Angeles nog een dorp. Aan het einde van de twintigste eeuw zijn de rollen omgedraaid en leidt Los Angeles als wereldstad (wat de aantrekkelijkheid van San Francisco onverlet laat).

De staat  bestaat grofweg uit drie delen: de Southland, dat wil zeggen Los Angeles en omgeving, het midden, zeg maar van San Francisco tot aan waar de kust scherp naar binnen buigt bij Santa Barbara, en het noorden, alles boven San Francisco. Er is vaak sprake geweest van het opdelen van de staat, zo verschillend zijn deze delen. In elk geval zijn er diepe politieke en culturele verschillen tussen noord en zuid, en is San Francisco een verhaal apart.

Alleen al de geografie is oneindig gevarieerd. De Sierra Nevada Mountain Range bepaalt het gezicht in het oosten. De Coast Ranges in het westen. Het noorden van de staat, boven San Francisco en de wijngebieden, is heuvelachtig en bebost. Ten zuiden van San Francisco ligt tussen beide bergketens de Central Valley, waar dank zij water uit de Colorado River alles groeit, en dan in grote hoeveelheden. Voorzover er ten oosten van Sierra’s nog Californië ligt is het woestijn (zoals Death Valley en de Mojave Desert). Californië heeft zowel het hoogste punt van de continentale Verenigde Staten, namelijk Mount Whitney, als het laagste, Death Valley.Ook het klimaat is zeer gevarieerd.

Het noorden is veel natter dan het zuiden. De kustgebieden in het noorden zijn ’s zomers koel en hebben zachte winters. Langs de kust ten zuiden van Californië is het altijd zacht weer, met warme tot hete zomers. In de Central Valley is het ’s zomers zeer heet en in de winter koud (de pas van Los Angeles naar de Valley, de I-5 naar Bakersfield, is dan geregeld ondergesneeuwd). Iedereen komt er wel aan zijn gading. En als het eens een keer niet bevalt, dan is het de schuld van El Nino, weet elke Californiër.Cultureel is Californië ook een mengelmoes – een plezierige mengelmoes dan. San Francisco mag de meest liberale en libertijnse stad van het land zijn, de kleinere steden en ook het zuiden van de staat, zijn tamelijk conservatief.

En in Los Angeles vinden ze wat anders cool dan in San Francisco waar men met enig dédain neerkijkt op Hollywood trash.Voor de toerist is Californië een paradijs, op elk terrein en op alle terreinen. Je kunt er tientallen vakanties rondtrekken en nog maar nauwelijks iets gezien hebben. Vandaar onze aanbeveling om Californië niet even snel voor of na de rest van de Grand Tour te doen, maar op zijn eigen merites te bekijken. Als er één staat is die niet in zo’n korte schets valt te pakken, dan is het zeker Californië. Een lange schets vindt u hier.

Naam Californië

De naam Californië duikt het eerst op in een roman van Garcia Ordonez de Montalvo, Las Sergas de Esplandian, gepubliceerd in Spanje in 1510. Volgens Montlavo werd het prachtige eiland (oorspronkelijk dacht men dat Californië een eiland was voor de kust van west Amerika, kijk maar op oude kaarten) dat geregeerd werd door Koningin Calafia.

Boeken

Bent u echt, echt geïnteresseerd in Californië dan moet u de boeken lezen van de staatshistoricus, Kevin Starr. Klik hier voor de bespreking van één ervan. Talloze fictie werken spelen zich in de staat af en vertellen in meerdere of mindere mate iets over het lever en het landschap. Te denken valt aan John Steinbeck, maar ook de hard boiled detectives van Dashiell Hammett (San Francisco) en Raymond Chandler (Los Angeles).

Over de welhaast mythische aantrekkingskracht van Californië, klik hier. California or bust!

Klik hier voor een verhaal over William Mulholland, de man die Los Angeles van water voorzag (en de inspiratie was voor een film als Chinatown)


Toeristische attracties
Te veel om op te noemen. Schaf u een degelijke reisgids aan.
Napa Valley
Sonoma
Jack London State Park      Over de schrijver Jack London.
Carmel
Monterey met ’s wereld mooiste aquarium
Pebble Beach
Seventeen Mile Drive
Missions
Zuid Californië


Nationale Parken
Channel Islands National Park
Lassen Volcanic National Park
Redwood National Park
Sequoia/Kings Canyon National Park

Yosemite National Park


Andere natuurmonumenten
Mojave Desert
Sierra Nevada Mountain Range
Mount Shasta


Steden van betekenis
Los Angeles
incl. Pasadena
San Francisco
San Diego
Sacramento
Oakland
San Jose


Andere toeristische trekpleistersPalomar Observatory
Disneyland
Nixon Presidential Library
Reagan Presidential Library
Manzana National Historic Site (interneringskamp voor Japanse Amerikanen)


Staatsleus
Eureka (Ik heb het gevonden) – (de zon en het goede leven)


Hoofdstad
Sacramento


Landelijk/stedelijk
7 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
3de


Klimaat
Zeer gevarieerd. Het noorden is veel natter dan het zuiden. De kustgebieden in het noorden zijn s’zomers koel en hebben zachte winters. Langs de kust ten zuiden van Californië is het altijd zacht weer, met warme tot hete zomers. In de Central Valley is het s’zomers zeer heet en in de winter koud (de pas van Los Angeles naar de Valley, de I-5 naar Bakersfield, is dan geregeld ondergesneeuwd).
Californië is één van de vijf regio’s in de wereld met een Middelllands Zeeklimaat, dat bijzonder rijk is aan dier- en plantsoorten. De 4300 varianen van bloemdragende planten die Californië kent, maken een kwart uit van al deze planten in Amerika en Canada. En de helft ervan is nergens anders te vinden.


Geografie
Oneindig gevarieerd. De Sierra Nevada Mountain Range bepaalt het gezicht in het oosten. De Coast Ranges in het westen. Het noorden van de staat, boven San Francisco en de wijngebieden, is heuvelachtig en bebost. Ten zuiden van San Francisco ligt tussen beide bergketens de Central Valley. Voorzover er ten oosten van Sierra’s nog Californië ligt is het woestijn (zoals Death Valley en de Mojave Dessert). Bevat zowel het hoogste punt van de continentale Verenigde Staten, namelijk Mount Whitney, als het laagste, Death Valley.


Economie
Als Californië een zelfstandig land was, zou de economie ergens onder in de wereldtoptien verkeren qua nationaal inkomen. De enorme welvaart en bijbehorend welzijn van de staat hebben de laatste jaren echter flink te lijden gehad van te sterke groei van de bevolking en een stevige economische depressie. In de woorden van een politieke analist: ‘ Californië heeft minder een probleem van economische aard dan een inzinking van moreel en moraal.’ Oftewel, met typisch Californisch optimisme komen ze er weer bovenop. Het is een kwestie van vertrouwen.


Politiek

Als je het land schuin houdt rollen alle ‘nuts’ (idioten) naar Californië, is een oude wijsheid. Alle belangrijke trends ontstaan in Californie, simpelweg omdat geen experiment er uit de weg gegaan wordt. Maar daartegen is altijd minstens evenveel verzet ontstaan, en Californië heeft ook een stevige Republikeinse traditie, die onder meer presidenten als Richard Nixon en Ronald Reagan heeft opgeleverd. De staat is van immens belang in de politieke rekensommen: het is moeilijk de presidentsverkiezingen te winnen zonder Californië te winnen.

Momenteel verkeren de Republikeinen echter in een crisis, geforceerd doordat rabiate anti-bealsting activisten en christelijk rechtse houwdegens de gematigde kiezers wegjagen. Voorlopig ziet het er voor de Republikeinen niet goed uit.Ook president Bush bewees dat in 2000. Ondanks stevig campagnevoeren scoorde hij maar drie procent hoger dan de belabberde score van Robert Dole in 1996. In 2000 verloren de Republikeinen bovendien vijf zetels in het Congres, terwijl ze in de aanstaande herverdeling van zetels als gevolg van de laatste volkstelling (waarbij Californië er twee extra krijgt) weinig invloed hebben. Na een paar Republikeinen is de gouverneur nu Democratisch, net als de meerderheid in het staatscongres.

Met de toenemende invloed van Hispanics, die ondanks hun over het algemeen conservatieve sociale normen en waarden toch vooral Democratisch stemmen vanwege economische redenen, zal het er voorlopig niet veel beter op worden. Ook Aziaten tenderen naar de Democraten, net als de zwarten. Voorlopig is Californië een staat waar de Democraten vast op kunnen rekenen, zeker in de presidentsverkiezingen. Dat is maar goed ook, want zonder die straks 56 zetels in het kiescollege zouden ze er überhaupt niet aan te pas komen. U hoeft dan ook niet raar op te kijken als Gray Davis in 2004 prominent figureert op de lijst van presidentskandidaten (zeker als George W. het niet zo goed doet).Maar Californiërs zijn ook onvoorspelbaar en wispelturig. Zoals Wil Rogers zei: “I am not a member of any organized political party. I am a California Democrat.” Extremen kunnen hier gemakkelijk aan bod komen. Zowel de Black Panthers als de John Birch Society werden hier geboren. Ook de Republikeinse (!) Chief Justice Earl Warren die verantwoordelijk was voor veel ‘progressieve’ rechtspraak in de jaren vijftig en zestig.


Algemene informatie Noord californië & SF

Algemene informatie Zuid Californië

Algemene informatie SF

Artikelen en informatie over Californie«, Los Angeles en San Francisco

California or bust! Go west.

De democratisering van het bevoorrecht bestaan

Het zuidelijk deel van Californië is interessanter dan u denkt

Historische tijdlijn van Californië

Alcatraz: een verfijnde vorm van marteling

Culinary Institute of America

De parken van het zuidwesten, reizend vanuit San Francisco

De twee gezichten van Yosemite National Park

De wijngaard van Francis Ford Copolla

Iedereen kent Napa Valley, Sonoma Valley hoort ook bij de wijnstreek

Joss House, het state park gewijd aan de chinese mijnwerkers

Lassen Peak: onontdekte parel in de Nationale Parken

Mount Shasta, Noord Californie

Napa Valley. De wijngaarden net ten noorden van San Francisco

Overnachten Yosemite

Puma State Park: uitstekend historisch park

Redwoods: de laatste giganten

Service information

Sierra Club: mileubeschermers avant la lettre

Sonoma, de wijnstreek voor fijnproevers

Yosemite NP: het park van John Muir

Praktische informatie Missions Californie

Sterrewacht in mooi state park: Palomar

Ten noorden van San Francisco ligt een andere staat

De missieposten van Californie

De Pacific Coast Highway ten zuiden van San Francisco

De stad van de Oakies en Buck Owens

De tuin van San Diego, inclusief mooie musea

Doorklikpagina met artikelen Los Angeles

Getty Center: de akropolis van Los Angeles

Het Californisch droomhuis van Citizen Hearst

Hoe Californië aan onbestuurbaarheid ten onder gaat

LA Chinese, over etnische gemeenschappen gesproken

Los Angeles: de moeilijkst te doorgronden stad van de VS

Losse flodders over LA

Mulholland: de man die de waterwerken aanlegde (in het engels)

Paradijs bij de zee

Pasadena: de groene voorstad van Los Angeles, Rose Bowl

Rondom Carmel en Monterrey

Salton Sea: een zoutwaterzee in the middle of nowhere

Strand zoals strand bedoeld is

Ups and downs van regio Los Angeles, artikel uit 1998