Algemene informatie Noord Californie & SF

Artikel over San Francisco.

Artikel over de Summer of Love, 1967

Van alle Amerikaanse steden vinden Europeanen San Francisco meestal de aantrekkelijkste. De stad heeft weinig hoogbouw en veel oudere Victoriaanse huizen (pittoresk vinden wij dat), veel cultuur en een ongelooflijke diversiteit. De combinatie van Chinatown, North Beach en the Castro District alleen al is voldoende om de heel diverse aspecten van de Amerikaanse samenleving te genieten.

Het was niet voor niets dat hier in de jaren zestig love and peace uitbraken. North Beach is van oorsprong een Italiaanse wijk en u treft er nog steeds veel espressobars en Italiaanse restaurants. Het is nu ook de plaats om uit te gaan, gewoon rond te lopen of uren in een boekwinkel te hangen (in City Lights bijvoorbeeld). Union Square is meer het winkelgedeelte van de stad, en ook dat is een activiteit die hier ongebreideld beoefend kan worden. Heel bekend is Fisherman’s Wharf, de oude vissershaven die nu is volgebouwd met restaurants en winkeltjes, maar u komt er meer toeristen dan mensen uit San Francisco tegen. Haight Ashbury is de wijk waar in de jaren zestig de bloemenkinderen woonden. Die sfeer hangt er nog steeds en wie ervan houdt, kan hier zijn hart ophalen.

Hebt u er genoeg van, dan is het gemakkelijk genoeg om van hieruit het Golden Gate Park in te wandelen, met het Asian Art Museum. Castro ligt tegen Haights aan en is de wijk van de homo’s, die van oudsher in het liberale klimaat in San Francisco een grote aanwezigheid hebben gehad. Het lijkt wel een dorp. Net als New York is San Francisco een stad die een aparte reis waard is. U zult zich er niet vervelen. De stad is ook het ideale uitgangspunt voor trips naar de grote parken van Californië, Yosemite en Sequioa/Kings Canyon, terwijl aan de andere kant van de befaamde Golden Gate Bridge de Redwoods en het veel minder dicht bevolkte North Californië te bezoeken zijn. Naar het zuiden toe kunt u de fameuze kustroute volgen en ten noordoosten van de stad liggen de beroemde wijngaarden van Napa en Sonoma Valley. Aan de overkant van de baai, gemakkelijk te bereiken met de prima subway, ligt Berkely, een studentenstad met alles wat daarbij hoort.

Activiteiten in San Francisco

Marin County

De Insight Guide voor North California heeft een heel hoofdstuk gewijd aan Marin County, treffend getiteld Hot Tubs and Wilderness.

Muir Woods National Monument is de mooiste verzameling redwoods die in Californië is te vinden. tel. (415)388-2595.

Point Reyes National Seashore heeft stranden, wandelpaden, weiden en bossen. tel. (415)663-1092.

Mount Tamalpais State Park heeft prachtige uitzichten naar beide kanten, en wandel- en fietspaden. tel. (415)388-2070.

Ook de moeite waard is het Golden Gate National Recreation Area, net over de brug uit San Francisco. U neemt de afslag naar Alexander Avenue en gaat dan onder de weg daar naar de headlands, Fort Baker Road. Een tunnel voert u zo de berg op en verderop weer omlaag naar het strand.

San Francisco, South of Marketstreet

South of Market Street is de meest trendy wijk van San Francisco, het museumkwartier, met daarnaast nieuwe restaurants, galerieën en cafés. Een artikel over deze wijk verscheen in Amerika, april/mei 1997.

De beste gids voor San Francisco is de Lonely Planet City Guide, goedkoop en gemakkelijk te hanteren.

SoMa is gemakkelijk te bereiken (’s avonds is het er wat donker en niet druk genoeg voor echt plezierig wandelen) via de metro. Er zijn vier BART-stations langs Market Street.

Yerba Buena Gardens

Onmiddellijk na de opening werd dit het openlucht-centrum van SoMa. Op het complex liggen onder meer het Center for the Arts, en een theater. In de tuinen zijn een café, een beeld ter herinnering van Marten Luther King en verscheidene beelden te vinden. Via een brug kunt u van de tuinen naar het Moscone Convention Center komen, genoemd naar de burgemeester die in 1978 werd vermoord, samen met councilman Harvey Milk, een held in de homo-wereld.

Naast het Moscone Center ligt het Ansel Adams Center for Photography, geheel gewijd aan fotografie als kunstvorm.

Ansel Adams Center for Photography, 250 4th Street, geopend van 11.00u tot 17.00u, dinsdag tot zondag.

San Francisco Museum of Modern Art

In 1995 geopend museum direct tegenover de Yerba Buena Gardens waarin de moderne kunst collectie van San Francisco is ondergebracht. De verzameling is uitstekend.

MOMA, 151 3rd Street, geopend van 11.00u tot 18.00u, dinsdag tot zondag. Tel. (415)357-4000.

Cartoon Art Museum

San Francisco had altijd al iets met cartoons. De Hearst-kranten waren de eersten die aan het begin van deze eeuw komische strips ontwikkelden en in de jaren zestig bloeide hier een alternatieve cultuur met mensen als Robert Crumb. Het museum heeft een collectie van 11.000 items in hun originele uitvoering, waaronder de vroegste schetsen voor Sneeuwwitje, tekening door Al Capp en door Crumb.

Cartoon Art Museum, 814 Mission Street Tel: (415)227-8666.

Historical Society

Vlak bij Mission Street ligt het gebouw van de California Historical Society. Er zijn vaak interessante tentoonstellingen.

Terug naar Californië
Carmel en Monterey Penninsula, Pebble Beach

Om onduidelijke redenen rekenen sommige reisgidsen, zoals de Insight Guide, Carmel en omgeving tot Northern California, terwijl dat volgens de gangbare definitie pas bij San Francisco begint. Volgens ons hoort het ook bij Zuid-Californië.

Het schiereiland van Monterey kent vier stadjes, van noord naar zuid: Monterey, Pacific Grove, Asilomar en Carmel. Monterey is de oude hoofdstad van Californië, onder de Spanjaarden en Mexicanen. Na de Goldrush, de Amerikaanse overname en de verschuiving van het zwaartepunt van de staat werd het stadje min of meer vergeten. Toch heeft het nog aardige historische gebouwen, vooral in het centrum, niet ver van het toeristische waterfront. De moeite waard is het Monterey State Historic Park, een losse collectie van 35 plaatsen in de stad die samen het Path of History vormen. Rangers organiseren er wandeltochten met uitleg in de weekends (om 11u en 14u, tel. (408)649-7118).

Het Stevenson House, 530 Houston Street, herinnert aan de schrijver Robert Louis Stevenson, die hier enige tijd doorbracht. De Fisherman’s Wharf is wat je noemt een tourist trap, maar wie vandaar de kust volgt naar Pacific Grove volgt wat sinds het boek van John Steinbeck Cannery Row heet.

Wie een dag of wat op het schiereiland wil zoekbrengen, kan Monterey best als uitvalsbasis gebruiken. Er zijn meer betaalbare motels te vinden dan in Carmel.

Pacific Grove is een plezierig en rustig plaatsje, dat ooit zijn leven begon als een camping en retraiteoord voor Methodisten, in 1875.

Carmel daarentegen is een drukke en dure toeristenplaats. Niet onaangenaam maar zonder kwaliteiten die het stadje onderscheiden. De huizen zijn er onbetaalbaar en voor zover het een artiestenkolonie is, gaat het om zeer succesvolle mensen. Wel heeft het stadje met succes gevochten tegen de goedkope, plastic- en formica-varianten van de toerisme industrie. De missiepost (zie Amerika winter 1993/1994) is een van de mooiste van de reeks in Californië.

17 Mile Drive

Vlak bij Ocean Avenue is de Carmel ingang van de Seventeen Mile Drive, een kustroute over het schiereiland naar Pacific Grove. Het is een tolweg, maar de prijs meer dan waard. Aan de weg staat onder meer de Lone Pine Cypress, een inderdaad eenzame cypres op een uitstekende rots.

Golf

Wie op Pebble Beach wil spelen, dient van tevoren te reserveren, anders is de kans op een tee time minimaal. Houdt rekening met het weer. In de winter is Californië geen Palma de Mallorca of Florida: het kan knap koud zijn, en aan de kust ook mistig. ’s Zomers is het er altijd lekker, maar dat is vaak niet de tijd waarop toeristen een golfreis maken. Raadpleeg uw reisbureau.

De Lodge at Pebble Beach en de Inn at Spanish Bay zijn beide eigendom van Pebble Beach Properties. Ze bieden superdeluxe comfort en daar betaalt u ook voor – ergens tussen de 250 en de 1000 dollar per nacht voor suites (tel. (1-800-654-9300). In de stadjes Carmel en Pacific Grove zijn uitstekende hotels te vinden, en ook bed & breakfasts voor een fractie van die prijs.

De banen

De zusterbanen van Pebble Beach, Spyglass Hill (Green fee: $ 100 en hoger, tel. (408)625-8563) en de Links in Spanish Bay (Green fee: $ 100 en hoger, tel. (408)647-7500) zijn absolute aanraders. Spyglass is lang, moeilijk en omringd met pijnbomen – de professionals die er het AT&T spelen zijn er dol op, vooral de big hitters. Ook de Links, dwars door de zandduinen, is een test voor de serieuze golver. In de buurt ligt Poppy Hills (Green fee: $ 50 tot $ 100, tel. (408)625-2154) ontworpen door Robert Trent Jones Jr.. Het is de derde baan die nu voor het AT&T wordt gebruikt. Hier is het zelden echt druk en Poppy Hills heeft dodelijke fairways en agressief ontworpen greens waar de professionals graag over klagen. Voor een pauze (voor uzelf en uw portemonnee) kunt u de sportieve Pacific Grove Municipal Golf Course spelen (tel. (408)648-3175)Over golf in Pebble Beach zie Amerika 9403.