Joss House, het state park gewijd aan de chinese mijnwerkers

Weaverville, pop 3500, is een klein stadje in de Noordcalifornische bergen, aan de voet van de Trinity Alps. Het hele dorp is geklassificeerd in het National Register of Historic Places. Het is de hoofdstad van Trinity County, een gebied ter grootte van Delaware en Rhode Island samen, dat vooral bestaat uit federaal land (bossen en berggebied). Als een aardige indicatie voor het leven in Noord Californië mag gelden dat er slechts 15.000 mensen wonen in dat enorme gebied. Men is er trots op het te doen zonder stoplichten, parkeermeters, geïncorporeerde steden en met slechts vijf supervisors.

In de herfst valt hier de Californische variant van de changing of the leaves te bewonderen, voornamelijk langs de Trinity Scenic Byway en de Trinity Heritage National Scenic Byway. Alle wandel- en kampeerinformatie is te krijgen bij de Weaverville Ranger District op 210 N Main Street.

Het hele stadje mag historisch zijn en daar de plezierige sporen van dragen, het meest opmerkelijke gebouw is Joss House, in het gelijknamige State Park. Het is de oudste Chinese tempel in Californië en een bewijs van het grote aantal Chinezen dat hier ooit woonde (tegenwoordig geen enkele meer).

Het Joss House is een Taoistische tempel. De naast de gebedsruimte liggende priesterkwartieren en de ontmoetingskamer funcitoneerden ook als gezelschapshuis, hotel en huis voor de priester en zijn gezin.

Het gebouw zoals het er nu staat dateert van 174, nadat eerdere waren afgebrand. Een groot deel van de inhoud van de tempel werd in 1934 gestolen. De goede kant daarvan was dat men zich ineens realiseerde wat de historische waarde was van het huis. In 1938 werd Moon Lee, een nazaat van een van de eerste Chinezen in de regio, benoemd tot trustee. In 1956, na restauratie, werd het een State Park. Afgezien van electrisch licht en railings, is Joss House van binnen exact zoals het was honderd jaar geleden. Naast de tempel staat een visitor center met een nuttige tentoonstelling.

In 1848, toen in de Trinity River, niet ver hier vandaan, goud werd ontdekt, waren er in heel Californië 54 Chinese mannen en één vrouw. Maar een paar duizend Chinezen, vooral uit de provincie Kwantung, kwamen met de andere goudzoekers na de goudvondst. Een flinke Chinese gemeenschap vestigde zich in Weavervill. Zo groot dat ze in 1852 een Taostische tempel oprichtten bij Chimney Point in Weaverville. Het oorspronkelijke gebouw en de inhoud ervan, in zijn geheel overgebracht uit China, brandde in 1873 af, waarna de lokale Chinezen hutje bij mutje legden voor een nieuw gebouw dat in april 1875 werd ingewijd.

De tempel zelf bevat religieuze artikelen die de Chinezen tijdens de gold rush mee hadden gebracht. De Dogs of Foo, een paar Leeuwen Honden, waren in de twintigste eeuw gestolen. Op een dag in 1989 werd een doos achtergelaten in het visitor center met daarin een van de originele Dogs of Foo. De Weaverville Joss House Association nodigde daarna Chinese vaklieden uit om een nieuw stel te maken.

In januari of februari, afhankelijk van het Chinese Nieuwjaar, wordt op het terrein van de tempel de Lion Dance gehouden, en om de zaak multicultureel te houden, ook op 4 juli.

Omdat in China zelf tijdens de Culturele Revolutie veel van de oude plattelandsstijl tempels zijn vernietigd, is Joss House belangrijk als een complete tempel uit die tijd.

Rondleidingen op het uur tussen 10 en 16 u, van woensdag tot zondag in het seizoen. (530)623-5284.

webinfo:

http://www.norcal.parks.state.ca.us/weavervi.htm

http://trinitycounty.com/joss.htm