Service information

Service info Yosemite National Park

Algemene inlichtingen over Yosemite: National Park Headquarter, Yosemite Park, PO Box 577, CA 95389 tel: (209)372-0200. Door de overstromingen van 1997 zijn een aantal faciliteiten niet of nog niet bruikbaar. U kunt ook kijken op www.nps.gov/yose voor de laatste informatie. De toegangsprijs voor Yosemite is in 1997 flink verhoogd en is nu $20, goed voor een zevendaags verblijf. Waarschuwing: er is geen benzinestation in Yosemite Park en de dichtsbijzijnste pomp is nu een kilometer of twintig buiten het park.

Behalve via onderstaande routes is het park bereikbaar per bus vanuit Fresno en Merced. Bel Yosemite Sightseeing: (209)443-5240 of vanuit Merced de Yosemite Via: (209)772-0366. Yosemite Valley is het meest bezochte deel van het national park (zie artikel). Er zijn drie toegangswegen. Vanuit het zuiden Route 41, van uit het westen Route 140 en van uit het noordwesten Route 120. Ze komen allemaal uit op de lus met éénrichtingverkeer die door de vallei loopt. Langs de weg zijn diverse plaatsen om te picknicken en dagtoerisme te bedrijven. Eenmaal in het park kunt u het beste de shuttle bus gebruiken. Hij loopt het hele jaar en stopt bij alle belangrijke punten, inclusief een aantal die niet per auto zijn te bereiken.

Het gedeelte van de vallei met de hotels, campings, winkels en andere commerciële nederzettingen ligt achter in de vallei. Het Valley Visitor Center biedt alle informatie die u nodig zou kunnen hebben, plus boeken, een diashow over het ontstaan van het park. De rangers organiseren van hieruit trips en voorlichtingsbijeenkomsten. Naast het Visitor Center ligt het Indian Cultural Museum, de Fine Arts Gallery en de Indian Garden. Bij de El Portal Entrance aan Route 140 ligt de El Portal Transportation Exhibit, waar materiaal ligt van de eerste spoorweg die Yosemite in 1907 bereikte. De locomotief werd gebruikt voor de aanleg van de dam in de Hetch Hetchy Valley, toen een zusje van Yosemite Valley onder water werd gezet ten bate van de watervoorziening van San Francisco.

Het Happy Isles Nature Center ligt aan de oevers van de Merced River en hoewel het opgezet is voor kinderen kan de hele familie er veel opsteken. Van hieruit gaat ook het pad naar de Vernal en de Nevada Falls. De wandelingen zijn niet lang (respectievelijk 3 en 6 kilometer). Ook in de Tenaya Canyon loopt een wandelpad van een kilometer of vijf.

De Lower Yosemite Fall is gemakkelijk te bereiken (bushalte 7). Wie hoger op wil, kan dat ook doen maar wel goed voorbereid zijn voor een stevige wandeling. De kaart die u bij het betreden van het park krijgt, bevat de meeste wandelpaden en u kunt altijd rangers vragen welke routes goed begaanbaar zijn als u buiten het seizoen Yosemite bezoekt – wat overigens valt aan te bevelen.

Het klassieke Ahwahnee Hotel biedt het mooiste onderkomen in het park, met de bergwand in de achtertuin. Ook als u er niet verblijft is een bezoek aan de grand lounge de moeite waard. Deze lichte, hoge ruimte is gedecoreerd met indiaanse motieven. De prijs per nacht ligt in de orde van grootte van $229.

De Yosemite Lodge en hotelruimte in Curry Village kosten tussen de $78 en $107 per nacht. Het Wawona Hotel van $73 zonder bad tot $103 met bad. In de high country kunt u beschikken over tent-hutten (zoals in het artikel beschreven) voor $44 per nacht of $78 voor hike-in kampeergelegenheid met maaltijden inclusief. Yosemite heeft zeven high-country kampeergelegenheden. Twee daarvan zijn per auto bereikbaar en hebben tent-hutten. De andere vijf liggen aan wandelpaden en hebben hutten met slaapzalen. Alle zeven hebben ze centrale was- en badgelegenheden en eetzalen. Ze zijn onderling verbonden met paden, zodat desgewenst een cross-country hike van een paar dagen mogelijk is zonder dat u zwaar kampeermateriaal hoeft mee te sjouwen. Centraal reserveringsnummer is: (209)252-4848. Er kan ook vrij gekampeerd worden, maar daarvoor moet u wel een back country permit hebben van een rangerstation.

Yosemite wordt uitgebaat door één grote onderneming die vanuit zijn Yosemite Lodge en Curry Village allerlei diensten aanbiedt. Er zijn openlucht toers door het hele park, u kunt hier fietsen huren, eten, drinken en wat al niet.

Yosemite heeft campings die op basis van first come, first served werken en dat betekent dat u vrij vroeg een plekje moet zoeken. Een flink aantal plaatsen is al bij voorbaat gereserveerd. U kunt dat ook doen door contact op te nemen met Mistix, PO Box 85705, San Diego CA 92186-5705, tel: (800)365-2267.

De uitbater van Yosemite is de Yosemite Concessions Services Corp., 5410 East Home Ave, Fresno CA 93727, tel. (209)252-4848. Zij exploiteren diverse mogelijkheden van onderdak, varierend van hotels tot huisjes, onder andere The Ahwahnee, Curry Village, High Sierra Camps, Tuolumne Meadows Lodge, Wawona Hotel, White Wolf Lodge en Yosemite Lodge.

Wie vanuit Wawona het park verlaat (of langs die kunt binnenkomt) mag niet vergeten achterom te kijken bij het vertrek over Route 41. Een kilometer of drie buiten de vallei kunt u nog een laatste, majestueuze blik achterom werpen naar het park bij Tunnel View. Een stukje verder slaat de weg af naar Glacier Point (vijftig kilometer verderop), een uitkijkpunt boven op de rand van de vallei. Vandaar heeft u een spectaculair uitzicht. Wie nog meer wil kan doorwandelen naar Sentinel Dome, een wandeling van slechts anderhalve kilometer. ’s Winters is Glacier Point niet bereikbaar, maar in de lente en de zomer zijn de alpenbloemen er des te mooier.

Wawona is in feite een weide. Het Wawona Hotel ligt op de plaats waar vanaf 1879 toeristen aankwamen per postkoets of te paard. Er vlak bij ligt het Pioneer Yosemite History Center, een verzameling gebouwtjes uit diverse gedeelten van het park die een aardig beeld geven van hoe het er ooit uitzag.

De Mariposa Grove, tien kilometer van Wawona, mag u niet missen. De bomen die er staan zijn meer dan 2500 jaar oud. Er zijn ook wandelpaden uitgezet in de Grove.

De High Country, ten noorden van de vallei is alleen ’s zomers goed toegankelijk. Vanuit de vallei volgt u de Big Oak Flat Road tot waar u Tioga Road bereikt. Die voert u over de hoogvlakte van het park, en desgewenst over de Tioga Pass naar de andere zijde van de Sierra Nevada.

Kamperen kunt u bij Tuolomne Meadows en White Wolf. Wie een wandeling wil maken van een paar dagen in de wildernis, kan bijvoorbeeld de High Sierra Camproute nemen van uit Tuolomne Meadows. Ook dagwandelingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld naar Elizabeth Lake of de top van de Lembert Dome.