Rondom Carmel en Monterrey

Om onduidelijke redenen rekenen sommige reisgidsen, zoals de Insight Guide, Carmel en omgeving tot Northern California, terwijl dat volgens de gangbare definitie pas bij San Francisco begint. Volgens ons hoort het ook bij Zuid-Californië.Het schiereiland van Monterey kent vier stadjes, van noord naar zuid: Monterey, Pacific Grove, Asilomar en Carmel. Monterey is de oude hoofdstad van Californië, onder de Spanjaarden en Mexicanen. Na de Goldrush, de Amerikaanse overname en de verschuiving van het zwaartepunt van de staat werd het stadje min of meer vergeten. Toch heeft het nog aardige historische gebouwen, vooral in het centrum, niet ver van het toeristische waterfront. De moeite waard is het Monterey State Historic Park, een losse collectie van 35 plaatsen in de stad die samen het Path of History vormen. Rangers organiseren er wandeltochten met uitleg in de weekends (om 11u en 14u, tel. (408)649-7118).

Het Stevenson House, 530 Houston Street, herinnert aan de schrijver Robert Louis Stevenson, die hier enige tijd doorbracht. De Fisherman’s Wharf is wat je noemt een tourist trap, maar wie vandaar de kust volgt naar Pacific Grove volgt wat sinds het boek van John Steinbeck Cannery Row heet.

Wie een dag of wat op het schiereiland wil zoekbrengen, kan Monterey best als uitvalsbasis gebruiken. Er zijn meer betaalbare motels te vinden dan in Carmel.

Pacific Grove is een plezierig en rustig plaatsje, dat ooit zijn leven begon als een camping en retraiteoord voor Methodisten, in 1875.

Carmel daarentegen is een drukke en dure toeristenplaats. Niet onaangenaam maar zonder kwaliteiten die het stadje onderscheiden. De huizen zijn er onbetaalbaar en voor zover het een artiestenkolonie is, gaat het om zeer succesvolle mensen. Wel heeft het stadje met succes gevochten tegen de goedkope, plastic- en formica-varianten van de toerisme industrie. De missiepost (zie Amerika winter 1993/1994) is een van de mooiste van de reeks in Californië.

17 Mile Drive

Vlak bij Ocean Avenue is de Carmel ingang van de Seventeen Mile Drive, een kustroute over het schiereiland naar Pacific Grove. Het is een tolweg, maar de prijs meer dan waard. Aan de weg staat onder meer de Lone Pine Cypress, een inderdaad eenzame cypres op een uitstekende rots.

Golf


Wie op Pebble Beach wil spelen, dient van tevoren te reserveren, anders is de kans op een tee time minimaal. Houdt rekening met het weer. In de winter is Californië geen Palma de Mallorca of Florida: het kan knap koud zijn, en aan de kust ook mistig. ’s Zomers is het er altijd lekker, maar dat is vaak niet de tijd waarop toeristen een golfreis maken. Raadpleeg uw reisbureau.

De Lodge at Pebble Beach en de Inn at Spanish Bay zijn beide eigendom van Pebble Beach Properties. Ze bieden superdeluxe comfort en daar betaalt u ook voor – ergens tussen de 250 en de 1000 dollar per nacht voor suites (tel. (1-800-654-9300). In de stadjes Carmel en Pacific Grove zijn uitstekende hotels te vinden, en ook bed & breakfasts voor een fractie van die prijs.

De banen

De zusterbanen van Pebble Beach, Spyglass Hill (Green fee: $ 100 en hoger, tel. (408)625-8563) en de Links in Spanish Bay (Green fee: $ 100 en hoger, tel. (408)647-7500) zijn absolute aanraders. Spyglass is lang, moeilijk en omringd met pijnbomen – de professionals die er het AT&T spelen zijn er dol op, vooral de big hitters. Ook de Links, dwars door de zandduinen, is een test voor de serieuze golver. In de buurt ligt Poppy Hills (Green fee: $ 50 tot $ 100, tel. (408)625-2154) ontworpen door Robert Trent Jones Jr.. Het is de derde baan die nu voor het AT&T wordt gebruikt. Hier is het zelden echt druk en Poppy Hills heeft dodelijke fairways en agressief ontworpen greens waar de professionals graag over klagen. Voor een pauze (voor uzelf en uw portemonnee) kunt u de sportieve Pacific Grove Municipal Golf Course spelen (tel. (408)648-3175)