Zoveel mooie alternatieven voor kandidaat Biden.

Wat als president Biden morgen omvalt? Of bij zinnen komt en besluit dat hij te oud is om nog president te zijn? Of in elk geval weinig trek heeft in een campagne die niet alleen belooft keihard te zijn maar ook het risico in zich bergt dat hij verliest en zo zijn historische status kwijtraakt? Hij hoeft niet te wachten tot de Republikeinen zich realiseren dat ze meer macht kunnen behouden met iemand anders dan Trump. Oude mannen die hun hele politieke leven hebben gewacht op de kans om in het Witte Huis te resideren, zijn eigenwijs en hardnekkig, dus ik reken er niet op.

Maar de vaststelling dat er een gejuich zal opgaan in Democratische kring als hij vertrekt, zou hem aan het denken moeten zetten. Misschien onderweg terug uit Hanoi waar hij moeite had de namen van journalisten die vragen mochten stellen van een briefje op te lezen. Ik schreef gisteren over het optreden van Nikki Haley bij CNN. Die uitzending ging over in de persconferentie die Biden gaf in Hanoi. Terwijl hij verstandige dingen zei en goede resultaten bereikte, was het geen reclame voor nog eens vier jaar.

Okay, wat dan? Wanneer is het te laat om nog echte Democratische voorverkiezingen te organiseren? Daarvoor is het nooit te laat, want die komen er, alleen is Biden nu de enige kandidaat – u mag de dorpsidioten Robert Kennedy jr. en Marianne Williamson negeren. De organisatie is er dus al, deadlines voor registratie kunnen worden aangepast, iedereen kan meedoen. Nee, Iowa zal niet de eerste zijn en dat is maar goed ook. South Carolina en New Hampshire zouden een eerste serieuze schifting betekenen.

U denkt misschien: maar ik heb niets over andere Democraten gehoord? Zijn die er wel? Nou, in elk geval Kamala Harris, de vicepresident. Maar mocht Biden zich nog terugtrekken dan vermoed ik dat zij dat ook zal doen, met als vijgeblad dat zij deel is van de regering-Biden en staat of valt met hem. Op eigen houtje heeft ze geen kans – tenzij ze na het doodvallen van Biden alsnog president wordt. Maar dan gaat ze verliezen in november 2024.

Er zijn andere Democraten, maak u niet ongerust. Niet Bernie Sanders, niet Elizabeth Warren. Die zijn net zo oud als Biden. Dat lost niets op.

Zelfs met de dominantie van Republikeinen in de staten is er een aantal gouverneurs die veelbelovend lijken. Zo wordt de volkrijkste staat van Amerika, Californië, geleid door Gavin Newsom. Al twee termijnen. Probleem is dat hij zo glad is als zijn achterovergekamde haar (*en ooit getrouwd was met de geschifte vriendin van Trump junior, Kimberly Guilfoyle) en een paar opzichtige publicitaire blunders heeft begaan. Zo ging hij op een prive dineetje uit eten in een dure tent in Sonoma tijdens de coronaverboden. Hij ging op vakantie naar Montana terwijl hij staatsfunctionarissen verbood in officiële hoedanigheid te reizen naar staten die het recht op abortus hebben afgeschaft. En, laten we zeggen, Californië is niet langer het ideaal van de zonnige, vrolijke en altijd groeiende staat.

Andere gouverneurs dan. Er is Gretchen Whitmer van Michigan, misschien wel de meest aantrekkelijke kandidaat als het erop aankomt. Er is Phil Murphy in New Jersey, J. B. Pritzner in Illinois en Jared Polis in Colorado. Een kandidaat die de laatste weken aandacht trekt is gouverneur Andy Beshear van Kentucky, gekozen en populair in een staat die voor het overige diep Republikeins is. Een zuidelijke politicus op het Democratische ticket? Carter en Clinton wonnen ermee. 

Andere kandidaten. Er is Pete Buttigieg, inhoudelijk bijzonder aantrekkelijk, maar waarschijnlijk eerder kandidaat voor de senaat in Michigan, of misschien als opvolger van gouverneur Whitmer. Een oude bekende (niet zo oud, ze is 52) is Gina Riamondo, oud-gouverneur van Rhode Island en nu minister van Commerce.

In de senaat lopen ook oud kandidaten rond die in 2024 een kans zouden maken. Senator Amy Klobushar van Minnesota en Cory Brooker van New Jersey (de enige zwarte kandidaat). Ook senator Chris Murphy van Connecticut  zou ik meenemen in de mix, hij heeft zich sterk gemaakt voor wapenwetgeving naar de moordpartij op de lagere school in Sandy Hook (en ook na de massamoord in Texas).

Kortom, er is keuze genoeg na Biden. Als hij maar weggaat. Het is ongemakkelijk als je, zoals ik, iedere ochtend even checkt of de man nog leeft en ietwat teleurgesteld ziet dat hij het nieuws niet gehaald heeft. Er is nog hoop voor Amerika, maar niet met Biden en Trump.