Waar denk je aan als je hoort ‘Donald Trump’. De volgelingen spreken.

Het blijft een raadsel waarom mensen zo verknocht zijn aan de psychopaat uit Mar a Lago. Vaak is gesuggereerd dat het gaat om een cult. Gail Collins en Breth Stephens doen dat in hun wekelijkse opinie uitwisseling in the New York Times (en ze zijn niet de enigen). Ze vergelijken overigens ook DeSantis met ‘a cornered lizard’, te mooi om hier niet te reproduceren.

Natuurlijk, Trump verkondigde in 2015 dat hij iemand kon neerschieten op Fifth Avenue en ermee weg kon komen, dat wil zeggen dat zijn basisaanhang hem zou blijven volgen. Je moet toegeven dat hij een behoorlijk eind gekomen is die stelling te bewijzen. Bijna kwam hij weg zelfs zonder vervolging, met dank aan de lafaards. Gelukkig zijn er moedige mensen die de rechtsstaat respecteren.

Maar die aanhang. Die blijft eeuwig trouw. Je moet een cult bestuderen, zegt Stephens, en in een cult is de leider altijd tegelijk en tegelijkertijd de redder van zijn volk en een slachtoffer van een enorme en duistere samenzwering. De vervolgingen in de rechtsstaat die Trump omver wil werpen versterken zijn aanhangers enkel in die overtuiging. Alleen een enorme nederlaag kan die ban breken, zegt Stephens. Overigens geloof ik niet dat dit zo is, enkel een nederlaag die ertoe leidt dat de GOP, de Republikeinen dat doen, kan hem verslaan.

Ik heb zelf al langer geleden geschreven over de vraag wat Trump aanhangers zo volgzaam en trouw maakt en hoe hij daarin lijkt op eerdere populistische rechtsstaat ondermijners.

In de New York Times stond vandaag een interessant item waarin elf Trump volgelingen werd gevraagd hoe ze tegen hem aankeken. What comes to mind when you hear the name ‘Donald Trump’, is de basisvraag. Het is goed de woorden die ze gebruiken te bekijken, dat geeft enig inzicht en verklaart iets van hun blindheid.

Train wreck; ga eens zitten; getroebleerd; arrogant; onschuldig tot schuld is bewezen; covid, dat is alles wat ik me van hem herinner; gedreven; leider van de groep; gekwalificeerd; luid.

Niet direct de juichende termen die je zou verwachten, maar het weerhoudt niemand van uitgesproken steun. 

Wat missen ze uit Trumps tijd? De economie, alles, de bouw van de muur, de groei van zijn pensioenfondsen. Nee, de tweets worden niet gemist. Het enige dat zijn volgelingen hem kwalijk lijken te nemen is dat hij zijn mond niet kan houden.

Waarom hem volgen? Unfinished business. Make America Great door vier jaar terug te gaan. Hij is de enige serieuze kandidaat.

Waarom is hij ‘de enige die het kan doen’?
Omdat hij zo gekwalificeerd is, zoveel beter dan alle anderen. Hij is zo zelfverzekerd….

Er is een cult-persoon die alles opgevreten heeft dat de psycho aanbiedt: ‘Hij is bereid om het offerlam te zijn. Niemand gaat zover. De andere kandidaten, denkt deze man, zullen jouw leven, jouw geld, jouw vrijheid en jouw welzijn niet verdedigen. Ze zullen buigen. Maar ‘Trump is bereid zich op te offeren, zijn reputatie (!), zijn leven om de veranderingen tot stand te brengen die nodig zijn’. Niet verrassend dat deze man denkt dat de processen enkel pogingen zijn hem te stoppen.

Een ander vindt dat we Trump nu nodig hebben. ‘It is do or die. We’re right on that edge. It’s no good.’ En Kamala Harris als Biden omvalt: ‘Oh my God’.

Maar ze zullen op hem stemmen, maar niet iedereen als hij veroordeeld wordt. Een aantal van hen is overigens weinig enthousiast van het gezelschap dat hij om zich heen verzameld en de groepen die hem steunen. Ze verbinden daar geen consequenties aan.

Zoals alle Republikeinen gaan ze ervan uit dat de economie het slechter doet dan onder psycho en zijn ze de inflatie van afgelopen twee jaar nog lang niet vergeten. Over overheidsinvesteringen en infrastructuur heeft niemand het. 

Vanavond begint de officiële verkiezingsstrijd bij de Republikeinen. Deze mensen geven er weinig om. De enige in wie ze behalve Trump geïnteresseerd zijn is Vivek Ramaswamy, een mini-Trump a la DeSantis maar met een plezieriger persoonlijkheid, zij het even autoritaire tendensen als Trump en DeSantis. Iemand anders noemt Elon Musk als held. Dat soort mensen.

The man to watch, mocht u een junkie zijn die hiervoor opblijft: Chris Christie.