Vanwaar die fascinatie met het mugshot?

Trump werd geboekt in de Fulton County Jail. Twintig minuten, tops. Hij hoefde niet eens recht in de camera te kijken en het nummer stond niet bij het plaatje dat de politie publiceerde – vluchtgevaar, weet u. Ik vond het eerder een mislukte pasfoto. En ik miste de oranje kleding die een gevaarlijke crimineel meestal draagt – het zou zo mooi kleuren bij zijn bleekwortel haar.

Trump gebruikt het plaatje om in de Elon Musk mallemolen mee te draaien. Hij verkoopt er T shirts en koffiekoppen mee. Hij haalt suckers weer over om geld te storten voor zijn advocaten. Maar wie is daar nu verbaasd over? Even zijspoor: waarom noemen alle media X, de zielloze naam van Musks speeltje, steeds ‘X, voorheen twitter’? Moeten we hem echt helpen om X in de markt te zetten? Noem het gewoon X, zodat mensen zich afvragen, waar hebben ze het over.

Terug naar de zaak. Het idee dat het mugshot per se Trump nog meer volgers zou opleveren lijkt me complete onzin. De bovengenoemde suckers en de hielenlikkers hoeven niet meer overgehaald te halen en het lijkt me sterk dat iemand die Trump tot eergisteren niet steunde dat nu wel doet. Eerder lijkt me dat geleidelijk aan gaat doordringen wat hier op het spel staat: de rechtsstaat en jury rechtspraak. 

Ruth Marcus zette het in de Washington Post goed op een rijtje. Ze citeerde John Adams, uit 1774 (te ver weg voor Vivek): “Representative government and trial by jury are the heart and lungs of liberty”. En Alexander Hamilton in 1788 toen de grondwet werd bediscussieerd: “The friends and adversaries of the plan of the convention, if they agree in nothing else, concur at least in the value they set upon trial by jury.” De Republikeinse Partij is nu het hele Amerikaanse politieke systeem vijandig gezind, en ontkent de Amerikaanse geschiedenis. Lincoln, de eerste Republikeinse president, zou zich met schaamte afwenden. Come to think of it, misschien moeten de Republikeinen het Lincoln Memorial op de Mall sluiten. Hardstikke woke, die Lincoln.

Het grootste probleem blijft dat Trump alle aandacht opzuigt en dat de media, inclusief onze Europese media, daarin meegaan. Net als in 2016 krijgt hij elke keer dat hij weer wat absurds doet en zijn land te schande maakt enorme aandacht. Kunnen we daar niet mee ophouden? NRC? Volkskrant?

De conclusie die steeds getrokken wordt, ook in de NRC, dat Trump de nominatie al op zak heeft, lijkt me voorbarig, zoals ik al een paar keer beargumenteerd heb – ik hoop dat het nog niet gaat vervelen. Frontrunners kunnen alleen maar struikelen. Het is nog ver tot Iowa, nog verder tot de conventie. De man is nog niet gekroond.

Toegegeven, de Republikeinen doen weer precies wat Trump van hen verlangt. Springen, zegt hij, en zes van de acht uitdagers (!) vragen: ‘hoe hoog?’. Wat is dat toch met die partij dat er niemand opstaat die met gezag stelt dat de keizer geen kleren heeft? Ik denk dat Nikki Haley, ondanks een redelijke debat prestatie, hier een boot gemist heeft. Wie Trump onderuit wil halen in de voorverkiezingen zal hem wel moeten aanvallen.

Ander klein vuil: die voorzitter van de Spaanse voetbalbond is in de aanval gegaan. Zijn maatjes steunen hem. U weet hoe dit gaat aflopen, toch? Voetbal was ooit een leuk spelletje, nu is het een macho geldgedreven machine. Die wint altijd.