Haley lijkt in de na-analyses de winnaar van het debat.

We kunnen nu, een paar dagen later, de balans opmaken van het eerste debat tussen de Republikeinen. Laten we even terzijde schuiven dat zes van de acht de crimineel in Georgia zouden steunen als hij de kandidaat was – en dat ze tegen hem in het strijdperk staan, ook al putten ze zich uit in omtrekkende bewegingen. De publiekswinnaar was de meest onbekende, Vivek Ramaswamy. Makkie, hij was een soort enthousiaste puppy, opspringend tegen de broek van het baasje. Hij kreeg alleen niet de vraag die hij verdiende: waarom in vredesnaam tegen Trump in het strijdperk als de psycho de beste president is van de 21ste eeuw (verder terug gaat Ramaswamy’s geheugen niet)?

Terzake. Ik denk dat we nu kunnen zeggen dat Nikki Haley het best te voorschijn is gekomen uit de strijd, such as it was. Ze ontmantelde Ramaswamy’s buitenlandse politiek nonsens en, samen met Christie, gaf hem een standje voor zijn amateurisme. U kunt de stijgingen in de peilingen voor Ramaswamy negeren. Hij gaat nergens heen.

Daarnaast zette Haley twee belangrijke agendapunten neer. Het eerste was abortus. De Republikeinen zijn uitzonderlijk kwetsbaar daar, met hun wrede en onhoudbare (en niet door de meerderheid in het land gesteunde) korte termijnen). DeSantis heeft zich hier lelijk in de hoek geschilderd met zijn zes weken grens in Florida. Zelfs de evangelische kwezel Mike Pence is bereid tot een federale regelgeving tot vijftien weken (een punt waarop een consensus mogelijk is). Haley riep haar partij van lafaards op om een moedig standpunt in te nemen dat door het Congres kon komen. Good luck with that.

Ook belangrijk was dat Haley zonder omwegen Donald Trump verantwoordelijk stelde voor de enorm gestegen begrotingstekorten. Ze kon nog wel verder teruggaan, naar het desastreuze presidentschap van kleine Bush. De belastingverlagingen voor de rijken en de ondermijning van de belastingdienst door de GOP heeft de inkomenskant van de overheid aangetast. Maar pleiten voor hogere belastingen is nog een brug te ver, ook voor Haley. Wat dan wel? Dat zei ze niet.

Ook Mike Pence lijkt beter uit het debat te komen dan we in eerste instantie dachten. Maar niemand raakt opgewonden van deze man, zelfs niet gematigd enthousiast, en de ballast van vier jaar tassendrager van Trump (en daarna volgens de psycho zelf ‘verrader’) zal het hem moeilijk maken door te breken.

Kan Haley de rest opzij schuiven en het Trump alternatief worden? Ik vind het vooralsnog moeilijk voor te stellen, maar de partij wil af van Trump en dat biedt haar een uitgelezen kans. Kan een vrouw winnen bij de Republikeinen? Natuurlijk, het gaat om macht en het maakt niet uit wie er in het Witte Huis zit, als zij of hij maar Republikeins is. Kan zij van Biden winnen? Zeker wel.

Interessant is overigens dat, voor zover ik het kan volgen, het interview van Trump met Carlson nauwelijks aandacht krijgt. Alleen Trumps aankondiging van meer geweld (want dat was het) zorgde voor enige reactie. Voor de rest was het nogal stil.

Klein vuil: Paul Jansen heeft zichzelf gepromoveerd tot correspondent voor de Trump krant van Nederland, de Telegraaf van Leon de Winter en co. Zijn verlichte oordeel nadat Trump zich bij jusitie gemeld heeft: de tweespalt in de VS groeit. Nee? Echt? Ik kan nooit aanbevelen om deze vreselijke krant te lezen maar het is interessant te zien wat Jansen schrijft. Kort samengevat: wat Fox News belangrijk vindt in Amerika. Zwarte burgemeesters die overal de steden naar de mallemoer helpen, Antifa die rellen organiseert. Als een goede De Winter imitator haalt Jansen er ook nog Hilary bij die in 2016 toch ook de uitslag betwijfelde (nee, ze vroeg om twee legitieme hertellingen en hield daarna haar mond). Het is ronduit beangstigend om te zien hoe de grootste Nederlandse krant dit soort onzin reproduceert.