De stoelendans op rechts, met kleine Joost als verliezer.

Ach , die Joost. Kamerlid Eerdmans, nu eenmansfractie JA21, maakte altijd net even de verkeerde move. In 2006 haakte hij zijn karretje aan EenNL, de partij van toenmalig Rotterdams wethouder Marco Pastors. Hij wilde weer kamerlid worden na zijn kortstondige ervaring bij de ruzieclub van Fortuyn. Eerdmans kwam uit de LPF chaos met een redelijke reputatie. Maar hij wilde meer, hij wilde niet enkel de aanbidder zijn van Pim maar liever nog diens erfgenaam en opvolger.

Maar ja, EenNL was de verkeerde club. Pastors haalde met zijn partij geen enkele zetel in het jaar dat Geert Wilders met zijn concurrerende one man show doorbrak. Verkeerd gegokt. Joost had bij Wilders moeten zitten.

Eerdmans werd wethouder in Capelle en later in Rotterdam, maar wilde toch altijd terugkomen op landelijk niveau.

Aanhaken bij Baudet was zijn move. Hij kwam op de lijst, maar, ach, wat ongelukkig: hij ontdekte dat FvD een narcistische tent was waarin de grote baas soms wild tekeer ging. Antisemitische onzin uitkramend – de uil van Minerva was allang vertrokken. Baudet ging voorspelbaar op in vlammen, Eerdmans ontsnapte.

Eerdmans liet Forum achter zich en vertrok van de lijst, samen met de Nederlandse Republikein en multipartijlid Derk Jan Eppink, die rare columnist van de Volkskrant nadat hij was weggestuurd door de NRC (of omgekeerd – hij was van het niveau Leon de Winter), en wat ander opportunistisch Forum volk, inclusief de zwaargewicht van Amsterdam. Ze wonnen drie zetels in 2021. Had hij eindelijk zijn eigen partijtje, JA 21. Met maar liefst drie kamerleden.

Ach, dat noodlot. De andere twee liepen weg. Nu zit Joost weer helemaal op zijn eentje in de kamer. Thema: migratie. Jammer dat dit ook het thema is van de afkalvende VVD, van de eindelijk weer regeringsmacht naderende Wilderspartij, Forum, klein en groeispurtend rechts en de SP. Ik vermoed dat Joost niet zal opvallen.

Ondertussen laat boerin Carolien wel haar kaarten zien. Eppink en dat andere kamerlid van JA21 wier naam ik niet kan onthouden, hebben zich aangesloten bij de Boerinnenbond. Of moet ik zeggen: proberen hun kamerlidmaatschap te verlengen via de BBB. Die ook al weer wordt bedreigd door de programloze en lijstloze Omtzigt. 

Daarmee laat Caroline (moet dat echt, op zijn Engels) wel haar kaarten zien. Wat is BBB anders dan JA21 met een vleugje CDA maar dan de katholieke vleugel, niet uit Limburg maar uit Volendam? Ze moet het partijprogramma nog bestuderen.

Het leek wel een ouderwets kinderfeest. Met stoelendans. En Joost was de verliezer.