Hoe Nikki Haley het lef miste om door te breken (tja, Republikein).

Nikki Haley is goed uit het debat gekomen. Ze zou zelfs met vliegende vaandels de tweede plek hebben ingenomen bij Republikeinse kiezers als ze het lef had gehad om haar arm omlaag te houden toen gevraagd werd of ze ook op een veroordeelde crimineel zou stemmen. Ja, ook dan zou ze Trump steunen. Dom, dom, dom, Nikki.

Volgens The Guadian zou ze dit weekend haar kiezers hebben voorgehouden dat zij de beste kandidaat is omdat de Amerikanen niet voor een veroordeelde crimineel zouden stemmen. Huh? Waarom heeft ze dan in vredesnaam haar hand opgestoken? Stem op mij omdat de andere kandidaat een crimineel is, maar als ik verlies, dan stem ik zelf wel op hem. Leg het maar eens uit.

In dezelfde performance heeft Haley ronduit gezegd dat de bejaarden die de Amerikaanse politiek domineren, weg moeten wezen. Ze noemde senator Feinstein van Californië die zichzelf voor gek zet door zich door een hulpje te laten vertellen hoe ze moet stemmen, senator McConnell die nu al twee keer in het openbaar (wie weet hoe vaak elders) een halve minuut stilviel en door assistenten naar zijn kamer gebracht moest worden, en, natuurlijk, president Joe Biden, de oudste man ooit in het Witte Huis, die senior momenten aaneen rijgt. Niet genoemd door deze kritische dame: Donald Trump, die crimineel op wie niemand zou gaan stemmen, ook al 77 jaar oud. Toegegeven, Trump heeft geen nieuwe tekenen van problemen laten zien wegens zijn leeftijd maar zijn psychologische ontwikkeling de afgelopen jaren maakt hem rijp voor de psychiater. En hij is natuurlijk gewoon ook bejaard. Haley zweeg.

Ik denk dat we hier de reden zien waarom Haley uiteindelijk niet de kandidaat zal worden. Ze is hypocriet, heeft niet het lef van haar overtuigingen. Daarmee past ze geweldig in de Republikeinse Partij maar is ze tegelijkertijd ook ongeschikt voor de nominatie, laat staan voor het presidentschap. Ze heeft haar doorbraakpunt gemist in het debat, waar ze Trump verantwoordelijk stelde voor de enorme tekorten en Ramaswary, Trumps poedel, voor idioot isolationisme. Als ze ook haar arm omlaag had gehouden, was ze een heldin geworden.

Ik blijf bij mijn overtuiging dat geen van de huidige kandidaten voldoende zal doorbreken om de nominatie te verwerven (DeSantis werd uitgejouwd door zijn toehoorders toen hij sprak na de moord op zwarte burgers van Florida door een racist met wapens die hij van DeSantis overal mag dragen, en de gouverneur durfde zich niet te vertonen toen Biden de schade van de orkaan kwam bekijken). Evenzo denk ik nog steeds dat Trump gaat schuiven in de loop van het najaar, leidend tot problemen in Iowa en New Hampshire. 

Ik raad u aan om goed te letten op de staat Georgia. Daar verloor Trump in 2020, fameus met de 11.711 stemmen die hij van de Republikeinse verkiezingsverantwoordelijke opeiste. Trumps leugens kostten de Republikeinen op 5 januari 2020 twee senaatszetels en in november 2022 kostte het de partij opnieuw een Republikeinse senaatszetel omdat de Trump-kandidaat oerdom was. 

Wie wel werd herkozen, met solide cijfers, was Brian Kemp, de zittende gouverneur, een uitgesproken criticus van Trump. Alle aandacht ging in november 2020 naar DeSantis die ook flink won in Florida (tegen een waardeloze kandidaat), maar het is verstandiger om Georgia te bekijken.

Als de Republikeinen in 2024 het Witte Huis willen, dan moeten ze Georgia winnen. Dat gaat de crimineel, veroordeeld of niet, niet lukken. 

Georgia was ooit een Republikeinse staat waar alleen de Democraat Jimmy Carter, als oud gouverneur, potten kon breken. Geleidelijk aan is het een Democratische staat geworden maar de overwinning van Kemp in 2020 laat zien dat een goede Republikein de staat naar zich toe kan halen.

Vandaar dat ik rekening blijf houden met een dark horse met de naam Brian Kemp. Voor die rol lenen zich ook Greg Youngkin in Virginia en Chris Sununu in New Hampshire. Youngkin zou Virginia meebrengen, een niet gering voordeel met 13 kiesmannen. Maar Georgia heeft er 15. Zet ze allebei op het ticket en je hebt een winnaar (Youngkin kan in 2025 niet worden herkozen als gouverneur).

Maar vooral: let op Brian Kemp. Hij zal binnenkort onder druk komen om beschikbaar te zijn op een brokered convention. Zie mijn eerdere post daarover.