The Sunshine State

FLORIDA

 The Sunshine State


Toeristische beoordeling
Historisch: matig interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets:

Naast Californië is Florida de bekendste toeristenbestemming van de VS. Dat geldt vooral sinds Disney besloot er zijn Epcot Center te vestigen. Maar dat gebeurde niet in een vacuüm: traditioneel heeft Florida veel pretparken gehad. De staat hoort wel bij het zuiden maar heeft weinig van de kenmerken van de andere staten. In zekere zin ligt Florida al het Caribisch gebied, als een soort apart deel van Amerika dat toevallig nog vast zit.

Het is niet voor niets dat vanuit Florida vele cruises vertrekken.
Voor de uitvinding van de airconditioner was Florida’s klimaat nauwelijks aantrekkelijk te noemen, althans in de zuidelijke zone. In zuid-Florida wordt het nooit kouder dan gemiddeld een graad of 18. In de zomer is het er echter warm en benauwd, voor- en najaar zijn betere tijden voor bezoek. In Noord Florida liggen de temperaturen iets lager en is het iets minder benauwd in de zomer. Van eind juli tot eind september is het orkaanseizoen, vandaar dat u iedere zomer verhalen hoort over verjaagde toeristen – kan niet missen.

Het dure seizoen is het winterseizoen. Geografisch bestaat zuid-Florida uit veel moeras en gedraineerd moeras, met een lange strook van zandstranden aan beide kusten. Onderaan de staat hangen de Florida Keys, een groep eilanden die onderling met bruggen zijn verbonden. Het noordelijk deel is minder drassig, maar erg ver boven het waterniveau komt de staat nergens.
Voor toeristen zijn de pretparken, Disney voorop, en de stranden de primaire aantrekkingskracht van Florida. Maar er is wel degelijk meer te doen in de Sunshine staat. Miami is eigenlijk de enige grote stad met een heel eigen karakter, dat in belangrijke mate bepaald is door de grote Cubaanse gemeenschap. Maar de etnische variatie in Miami is enorm. Iedere groep heeft zijn eigen wijk. Miami Beach was tot voor een jaar of twintig eigenlijk nogal vervallen. Maar het heeft een sterke comeback gemaakt tot een glamoureuze badplaats, met veel gevarieerd vermaak. De bekende architectuur langs de zeeboulevard is weer helemaal gerenoveerd.
Voor de stranden geldt dat de oostkust gedomineerd wordt door hoogbouw, een Atlantische golfslag en een jong, uitgaand publiek (vooral in de Spring Break).

De westkust heeft een slappe golfslag, kleinere plaatjes en is meer op families gericht. De Florida Keys, de eilandenreeks in het zuiden die aan Florida vasthangt en door bruggen is verbonden biedt iets daar tussenin.
Florida heeft drie nationale parken, maar twee daarvan zijn moeilijk toegankelijk, en de Everglades worden vaak vergeten als bezoeker rond Orlando blijven hangen. Dry Tortugas bestaat uit zeven koraaleilanden en omgeving, ongeveer 115 kilometer ten westen van Key West. Biscayne ligt ten zuiden van Miami en bestaat grotendeels uit water.

Historisch en cultureel heeft Florida minder te bieden dan andere grote staten, maar wie er oog voor heeft, komt zeker aan zijn trekken.
De geschiedenis van de staat is veel interessanter dan de moderne ontwikkeling zou doen geloven. De Spanjaarden waren hier al vroeg, zoals blijkt uit de claim dat hier de oudste stad van de Verenigde Staten zou liggen (klik hier). Maar ook de geschiedenis van de Seminole Indianen en de staat als smokkelnest en later als favoriete speeltuin van projectontwikkelaars is interessant.


Nationale Parken
Dry Tortugas National Park
Biscayne National Park
Everglades National Park


Andere natuurmonumenten
Stranden aan beide zijden van de staat.
De Florida Keys.


Steden van betekenis
Jacksonville
Miami
Miami Beach
St. Petersburg
Tampa
Fort Lauderdale
Orlando
Talahassee
St. Augustine


Toeristische attracties
Kennedy Space Center, Universal Studios, Florida Sea World, Florida Walt Disney World
Resort, Magic Kingdom, EPCOT Center, Disney-MGM Studios
Vizcaya Mansion


Staatsleus
In God We Trust


Hoofdstad
Tallahassee


Landelijk/stedelijk
15 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
26ste


Klimaat
Voor de uitvinding van de airconditioner was Florida’s klimaat nauwelijks
aantrekkelijk te noemen, althans in de zuidelijke zone. In Zuid Florida wordt het nooit
kouder dan gemiddeld een graad of 18. In de zomer is het warm en benauwd. In Noord Florida
liggen de temperaturen iets lager en is het iets minder benauwd in de zomer. Van eind juli
tot eind september is het orkaanseizoen. Het dure seizoen is dan ook het winterseizoen.


Geografie
Zuid Florida bestaat uit veel moeras en gedraineerd moeras en een lange strook van
zandstranden aan beide kusten. Onderaan de staat hangen de Florida Keys, een groep
eilanden die onderling met bruggen zijn verbonden.


Economie
Zeer gevarieerd. Toerisme.


Politiek
De tegenstellingen in Florida zijn relatief groot (net als in een staat als
Californië), dat wil zeggen de Democraten zijn liberaal en heel anders dan de rest van
het zuiden, de Republikeinen zijn havikken, anti-overheid en anti-belasting. Alleen milieu
verenigt beide groepen.
Wat moeten we nog meer zeggen over deze staat na de verkiezingen van 2000? Een broeinest van Republikeinse manipulators die er echter steeds minder vaak in slagen om de andere bewoners mee te krijgen, wat de tegenstellingen (zie boven) weer groter maakt.Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

De magie van Miami

Artikel over Miami en omgeving

Zuid Florida, zonder parken, toch leuk

Praktische info

Everglades National Park

Florida Keys

Golfkust

Little Havanna

Vizcaya Mansion

Epcot Center

Calle Ocho

St. Augustine, oudste stadje van Florida

Het strand van de panhandle

Tampa

Sanibel Island

Tips voor Florida

Coral Gables

De 14 mooiste stranden

Trouwen in Florida

Reis door Florida voor gevorderden