Het strand van Mississippi, Alabama en Noordwest Florida

De grootste plaats aan de kust van Mississippi is Biloxi. Behalve voor de stranden en avondvermaak, vindt u in Biloxi Beauvoir, het huis waar Jefferson Davis, die president was van de afgescheiden staten in de Burgeroorlog, zijn laatste dagen sleet en zijn memoires schreef. Beauvoir is een typisch huis voor deze regio: gebouwd op een verhoging, met hoge ramen en deuren zodat de wind zoveel mogelijk verkoeling kan brengen. Het huis is ingericht in de stijl van die tijd en geeft daarmee een goed beeld van het leven van de gegoede zuiderling. Naast het huis staat een museum dat is gewijd aan de Confederatie, de staten waarvan Davis president was tussen 181 en 1865. Daarna werd hij gevangen gezet wegens hoogverraad maar na twee jaar weer vrijgelaten. Hij woonde tot zijn dood in 1895 in Beauvoir.
Biloxi, Beauvoir, 2244 Beach Boulevard, open van 9-5, tel. (601)388-1313
Als u de kust volgt komt u net over de grens met Alabama in Grand Bay. Vandaar leidt Route 188 naar Bayou La Batre, een stadje met olieindustrie en visserij, waar in juni de jaarlijkse Blessing of the Shrimp Fleet plaats vindt en in juli het Seafood Festival.

De Amerikaanse Rivièra

De kust van Mississippi, een strip van zo'n honderdzestig kilometer tussen New Orleans en Alabama, ziet er heel anders uit dan de rest van de staat. Hier valt een sterke mediterrane invloed te herkennen in een subtropisch paradijs van hagelwitte stranden met fijn zand, weinig golfslag en warm water. Het weer is er meestal prima, behalve in het orkaanseizoen.

De vier eilanden van de Gulf Islands National Seashore hebben allemaal prachtige standen en kristalhelder water. Het visitor center voor deze eilanden ligt in Ocean Springs, een bijzonder aangenaam stadje zo'n honderd kilometer van New Orleans. Maar langs de hele kust van Pass Christian naar Biloxi, de belangrijkste badplaats, ligt Harrison County Beach, 45 kilometer van strand – variërend in aantrekkelijkheid. Het meest populaire gedeelte ligt voor het Hilton Hotel van Biloxi, maar met enige zoeken zijn mooie minder druk bezochte plekken te vinden.

Volgens het dagblad USA Today is het strand van West Ship, een eiland voor de kust van Mississippi een van de tien mooiste stranden van Amerika. West Ship kwam pas in 1969 tot stand toen tijdens een gigantische orkaan Ship Island in tweeën scheurde. West Ship is feitelijk gewoon een zandbank, met meertjes, warme getijdenpoelen en zandduinen. Er is ook een klein, idyllisch strand. Vlak bij dat strand ligt het historische Fort Massachusetts, een uitstekend bewaard gebleven fort uit de Burgeroorlog. Van uit Biloxi en Gulfport gaan regelmatig bootdiensten naar West Ship.