Gemiste kansen, Trump profiteert

Chris Christie heeft de handdoek in de ring gegooid. Helaas weer op de manier die hem kenmerkt: luidruchtig, arrogant en contrapructief. We zagen weer de man die trump in 2016 steunde. 

Christies vertrek zou Haley moeten helpen die binnen de marge staat om Trump in New Hampshire te laten struikelen. En dan zal inderdaad, zoals Christie zei, het hele bouwwerk in elkaar donderen. Zie ook mij op ed stuk in november. Helaas zei Christie bij zijn afscheid lullige dingen over zijn tegenstanders. Ik weet niet of het Haley schaadt, maar helpen doet het zeker niet. 

Het debat tussen DeSantis en Haley was een duo show, zonder dat Trump serieus onder handen werd genomen. Hij zat lekker bij Fox om soft ball vragen te beantwoorden. DeSantis en Haley deden net of de ander het grootste gevaar was voor Amerika. Opnieuw een gemiste kans, zoals ze elk debat kansen lieten lopen om zichzelf serieus te positioneren.

Dat gezegd zijnde is de timing van Haley buitengewoon goed. Ze piekt percies op tijd voor New Hampshire. Iowa zal ze niet winnen, maar de combi van DeSantis en Haley kan Trump misschien onder de vijftig procent houden, al reken ik daar niet op met al die gelovige nutcases in die staat.

New Hamphsire gaat beslissen of er een serieuze uitdager komt voor Trump. DeSantis zal volgende week zich terugtrekken na een falende campagne die een man met bijzonder vervelende eigenschappen niet als kandidaat neer kon zetten. Zover, geheel voorzien. Ik schreef het al de week na de verkiezingen in november 2022 toen DeSantis ineens de favoriet van de media werd. Vergeet niet dat in New Hampshire onafhankelijk geregistreerde kiezers mogen beslissen bij welke partij ze gaan stemmen. Reken er maar op dat veel Democraten, die helaas niets te kiezen hebben, bij de Republikeinen gaan kijken om Trump pootje te haken. Een verrassing hangt in de lucht.

South Carolina, de volgende staat, zou goed terrein moeten zijn voor Haley. Zij was er gouverneur en wist redelijk met het racisme van de staat om te gaan (dertig procent van de bewoners is zwart, en SC heeft een reputatie van racisme die teruggaat tot het initiatief dat de staat nam tot de burgeroorlog). Maar niemand is beter in het appeleren aan dat onderhuidse racisme en zuidelijke verongelijktheid dan de psycho zelf. 

Het kan zomaar voorbij zijn en dan moeten we vertrouwen op Liz Cheney met een derde partij campagne om de staatsgreeppleger te stoppen. Zoveel gemiste kansen. Zoveel risico op de slechtste uitkomst mogelijk.