Zes maanden te laat: Spicer neemt ontslag

U hoeft geen medelijden te hebben met Sean Spicer, de persvoorlichter, nee, pardon, de megafoon van de psycho, die vandaag ontslag heeft genomen.

Het echte nieuws is dat Trump onverbeterlijk is en nu Anthony Scaramucci, een zakenvriend uit New York, de hoofdrol in het Witte Huis heeft gegeven. De meeste andere spelers, Priebus, Bannon, Spicer en Conway waren tegen, Trump zette door.

Een staaltje krachtdadig optreden? Nou nee, opnieuw gooit Trump de kont tegen de krib. Geen ervaren Washington figuur die verbanden kan leggen en hem kan temperen, maar een influisteraar als Chris Christie of Rudy Giuliani. De toekomst zal enkel meer chaos opleveren.  

Trumps vriend Scaramucci wordt media chef van het Witte Huis, de positie die Spicer wilde hebben. Omdat hij al geen persvoorlichting meer mocht geven, Sarah Huckabee deed dat de laatste weken, was er geen reden voor Spicer te blijven.

Maar zijn grootste fout was niet in de eerste week ontslag te nemen, toen Trump hem dwong de onzin over de bezoekersaantallen van de inauguratie te verkondigen. Toen was al duidelijk dat Trump een ongeleid kanon was die zijn eigen nieuws maakte, met tweets die direct ingingen tegen wat zijn voorlichters net hadden gezegd.

De persvoorlichter is iemand die beleid vertaalt naar het publiek, zodra hij of zij een roeptoeter voor de president wordt, vervult hij die functie niet meer. Spicer heeft vanaf het begin die rol niet kunnen vervullen. Steeds hadden we de vraag: stel dat Spicer vertelt dat het Witte Huis een oorlogssituatie ziet, zou iemand hem of Trump dan geloven. Het antwoord is duidelijk.

Scaramucci is ook iemand die Trump liever als Chief of Staff zou willen hebben, deze set up garandeert ruzie met Reince Priebus. 

De bottom line is chaos in het Witte Huis, iedere week dieper en dieper. Trumps obsessie met Rusland gooit alles nog verder overhoop. Het is nog niet afgelopen.

Ik heb voorspeld, ik geloof in februari dat een aantal mensen na de zomer verdwenen zou zijn, Spicer was een van hen. Voorlopig is hij de enige maar hij zal niet de laatste zijn. Priebus lijkt me de volgende, Conway en Bannon hebben er alleen maar belang bij rond te blijven hangen.