Way to go, Joe.

Je moet het Joe Biden nageven: hij slaagde er gisteren in om het grootste sociale programma sinds Lyndon Johnsons Great Society door de senaat te jassen. De VS gaat 1,9 triljard dollar uitgeven aan hulp voor de mensen die het meeste last hebben van de gevolgen van corona – en, niet uitgesproken maar net zo belangrijk – het meeste last hebben van de enorm gegroeide ongelijkheid en het sociale samenhang dodende programma van de Republikeinen (ik gebruik triljard, niet biljoen om de Amerikaanse terminologie aan te houden – het bedrag is in beide varianten onvoorstelbaar).

Het American Rescue Plan pompt eenmalig een gift van 1400 dollar per gezin in de economie, plus werkloosheidsbijstand van 300 dollar per week tot begin september, geld voor de distributie van corona vaccins en hulp voor staten, steden, scholen en kleine bedrijven. De verwachting is dat het plan de armoede in Amerika met liefst een derde zou terugdringen en de armoede onder kinderen met de helft. Er zitten subsidies in voor kinderzorg, bredere beschikbaarheid van Obamacare en meer food stamp en huurbijstand.

Geen wonder dat de harteloze Republikeinen dwars lagen. Dit ondermijnt hun idee van een samenleving die gedreven wordt door ressentiment, haat en belangenbehartiging van het grote geld dat hen financiert.

U zult veel horen over wat er niet instaat: het minimumloon van 15 dollar per uur sneuvelde, het was eerst 400 in plaats van 300 dollar per week. Republikeinen, natuurlijk, waarschuwden dat je niet de incentives moet wegnemen om te werken. Alsof je die hebt voor het huidige minimumloon van 7,75 dollar per uur, niet voldoende om van te leven.

Het is waar dat de Democraten concessies moesten doen om de vijftigste Democratische senator, Joe Manchin van de kolenindustrie in West Virginia binnenboord te houden. Het is niet anders. Geen enkele Republikein stemde voor. Het valt te hopen dat de Democraten nu ook eens grof geschut inzetten tegen de Republikeinen (en Manchin): deze uitkering dankt u aan de Democraten en enkel aan hen. Ik lees dat Bidens stimulus plan breed populair is onder de Amerikanen – populairder dan Biden zelf.

De gedachte dat er twee partijen beleid mogelijk was in Washington was altijd een illusie. De Republikeinen wilden het nooit en we moeten Donald Trump dankbaar zijn voor zijn recalcitrante dwarsigheid die de Democraten de twee zetels van Georgia opleverde. Biden heeft zijn les geleerd in 2009 en 2010 toen Obama’s plannen werden getorpedeerd door de Republikeinen en Obama bleef hopen een rol als bruggenbouwer te kunnen spelen, terwijl de racisten hem al aan het ondermijnen waren.

Als Biden volhoudt de geleerde lessen toe te passen, dan zorgt hij ook snel weg te wezen uit Afghanistan. Vergeet het advies van het Pentagon, wie de biografie van Obama leest weet dat zij in 2009 niets te bieden en Obama verleidden tot een investering van 100.000 soldaten zonder enig resultaat. Ik vind het jammer maar begrijpelijk dat hij na de publicatie van het rapport over de moord op Khashoggi niet hardere maatregelen heeft genomen tegen de moordenaars in Saoedi Arabië. Het zal wel gevolgen hebben. Een goodwill missie van onze vakantiekoning naar deze bloeddorstige kroonprins zal niet gauw meer gebeuren.

Terug naar het Rescue Plan. Jazeker, dit programma gaat de tekorten enorm laten oplopen. Dat is prima. Er is een mooie oplossing voor: belastingen verhogen. Elizabeth Warrens plan voor een rijke stinkerds belasting is prima, maar het is niet waarschijnlijk dat het werkelijkheid wordt. Inkomstenbelasting voor de rijken moet omhoog, successiebelasting voor vermogen boven, laten we genereus zijn, de 10 miljoen dollar, moet stijgen. Zelfs Republikeinen zullen er niet aan ontkomen. Dit is de eerste keer in tijden dat de Democraten begrotingsdiscipline aan hun laars lappen, iets wat Republikeinen altijd doen als ze regeren.

Gaat de economie zo hard groeien dat de inflatie wordt aangejaagd? De meningen zijn verdeeld. Komt tijd komt raad. Eerst maar die werkloosheid wegwerken en de armoede verminderen.

Er zullen nog heel wat gevechten geleverd moeten worden om het congres weer een werkbaar orgaan te maken. Het zullen allemaal gevechten zijn op het scherp van de snede. Republikeinen die roepen dat ze zo teleurgesteld zijn over Bidens bereidheid om de eenheid na te jagen waartoe hij oproep, moeten zich realiseren dat ze met geklaag daarover geen kiezer overhalen die een check in zijn postbus vindt of het bedrag bijgeschreven op zijn rekening. Tot nader order, tot in elk geval de verkiezingen van 2022, is het zoeken van tweepartijenbeleid ondergeschikt aan het boeken van resultaat.

Het beste resultaat van assertief beleid zou zijn de senaat in 2022 met een grotere meerderheid te veroveren en het huis te behouden. Aan Bidens verrassend assertieve beleid ligt de wijsheid ten grondslag dat de meerderheid van Amerika veel minder conservatief en haatdragend is dan de achterban de Trump en Co. Dat moet duidelijk worden in beleid.

Way to go, Joe.