LBJ deed wat met het presidentschap

Ah, ik vroeg me al af waarom er ineens zoveel geklikt werd op mijn pagina over president Lyndon Johnson. Rutte zei blijkbaar iets over de Amerikaanse president in een televisieprogramma, met name over de fantastische (maar veel te lange) biografie die Robert Caro schreef van deze catastrofaal gehandicapte man uit Texas. In de marge werd ook de recensie van deel 4 aangeklikt.

Rutte had een les van Johnson kunnen leren. Toen LBJ president werd nadat John F. Kennedy was doodgeschoten, zette hij zich meteen in voor burgerrechten en een de facto einde aan de Amerikaanse apartheid. Adviseurs waarschuwden dat hij zo de racistische Democraten in het zuiden kwijt zou raken.

Johnson, een hoofdenteller als geen ander, wist dat verdraaid goed. Hij deed het toch. Ik ben niet voor niets president geworden, citeer ik hem vrij, nu wil ik er ook wat mee doen. En hij hervormde de Amerikaanse samenleving voorgoed. Rutte is tien jaar premier. Enfin, ….