Warren moet de vp-kandidaat worden.

Het moment voor de keuze van een kandidaat voor het vicepresidentschap onder Joe Biden komt dichterbij. Gegeven zijn leeftijd en de gerede kans dat hij het loodje legt voor het einde van zijn termijn, gaat het om een fundamentele keuze, namelijk die voor de volgende president.

Wat mij betreft moet het Elizabeth Warren worden. Volgens een poll in de NYT roept zij het meeste steun en het meeste kritiek op. Zij is van alle kandidaten de meest progressieve en in veel opzichten de meest succesvolle senator en vorig najaar de beste campagnevoerder. Volgens de peiling is de roep om een zwarte kandidaat ook minder dan algemeen werd gedacht.

Dat zij als progressief een aantal mensen afschrikt moet Biden niet weerhouden haar te kiezen. Integendeel. De kiezers in het midden hebben met Biden al een kleurloze, weinig enthousiasme maar ook weinig verzet oproepende kandidaat. Zet er in vredesnaam iemand naast met een gezicht en met een plan. Warren is zo iemand. Haar leeftijd is een nadeel en eigenlijk had ze in 2016 al kandidaat moeten zijn maar … Hillary opnieuw.

Waarom moet je je volgens mij niets van de critici aantrekken? Omdat ze geen keuze hebben. Gegeven Biden/Warren tegenover de proleet is het niet moeilijk je over je verzet heen te tillen. De opportunistische zakkenvuller John Bolton kon in het soms hilarische interview met Stephen Colbert het niet over zijn lippen krijgen dat hij op Biden zou stemmen. Trump is ongeschikt, en toch zou hij door blanco of dom te stemmen, een kans om Trump te verwijderen laten lopen. Zo dom zijn de meeste kiezers niets.

Warren zou de Sanders kiezers enthousiasmeren – ik heb hier herhaaldelijk betoogd dat Sanders plaats had moeten maken voor haar. Dat is nu niet meer relevant maar zij komt het dichtste bij wat zijn aanhang wil. Goed voor de opkomst.

En kijk gewoon naar haar plannen en haar programma. Je kunt niet veel beter wensen. Strookt het niet helemaal met wat oude Joe wil? Maakt niet uit. Theodore Roosevelt deed in 1901 niet wat zijn overleden baas McKinley van plan was geweest (niets), Lyndon Johnson greep in 1963 zijn kans toen JFK werd vermoord.

Maar de vp moet zwart zijn, horen we nu. Totale onzin volgens mij. Biden formuleerde het eerder op zijn vaste domme manier maar inderdaad, als je weigert Trump weg te stemmen omdat er geen zwarte vrouw is gekozen dan ben je gewoon dom. Moet je maar mee leven. Ik denk dat het de turn out niet zal terughouden. Zouden zwarte kiezers teleurgesteld zijn als er geen zwarte vrouw op het ticket zit? Misschien maar ik denk dat ze het zullen accepteren.

Een ander argument dat ik hier al vaker heb aangevoerd is dat het geen kwaad kan voor de Democraten om te laten zien dat ze niet door de zwarte kiezers worden gerund. Mensen die zich zorgen maken over die domme evangelische kiezers die blind achter Trump aan huppelen en door de Republikeinen steeds worden gelijmd, moeten zich ook zorgen maken over het lijmen van een andere identiteitsgroep die ‘onmisbaar’ wordt geacht, namelijk zwarte kiezers.

Warren kiezen heeft het voordeel dat (blanke) kiezers in het midden niet het gevoel hebben dat de zwarte gemeenschap hen iemand opdringt. Is dat racisme? Niet in mijn boek. Het is eerder reverse racisme als je iemand meeneemt enkel vanwege haar kleur. Maar belangrijker voor zwarte kiezers zou moeten zijn dat Warren veel meer voor hen kan betekenen dan welke andere kandidaat dan ook.

Biden kan niet rustig achterover leunen met de huidige peilingen. Het kan snel verkeren en de Republikeinen gaan proberen de verkiezingen te stelen. Niets werkt beter dan een grote overwinning, duidelijk en niet te vervreemden. Breng energie in het proces door Warren te kiezen, zou ik tegen oude Joe zeggen. Wees niet zo voorzichtig dat je achterover kukelt van sloomheid.