Met de staart tussen de benen vertrekken? Onwaarschijnlijk.

Hoe graag ik Trump ook kwijt zou raken, de speculaties over een mogelijk terugtrekken van de psycho, nu ook door Fox opgejaagd, lijken me op zijn minst prematuur. Om te beginnen zou het zo’n vernedering zijn voor het stabiele genie dat ik me moeilijk kan voorstellen dat hij ervoor zou gaan. De rest van zijn leven nagewezen omdat hij te chicken was om de strijd met sleepy Joe aan te gaan? Nou, nee.

Een van de mogelijkheden van deze Trump-termijn die ik wel heb overwogen en in lezingen heb genoemd was dat deze ongezond levende narcist bij grote tegenslag zo depressief zou raken dat hij simpelweg dood neervalt. Narcisten kunnen moeilijk omgaan met tegenslag. Je ziet het al bij de zielige vertoning van de afgelopen weken, de foto van de uitgebluste volksmenner, superlange das los om de hals, overhemd open, maga petje in de hand, toen hij terugkwam uit Tulsa maakte hem bijna menselijk. Het maar voor een derde gevulde stadion moet deze man nachtmerries geven. En anders wel de corona explosies in door Republikeinse idioten geleide staten. Ze zijn hem gegund, hij heeft het verdiend.

Maar vooral hoop en reken ik erop dat Trump gewoon op 3 november vernietigend wordt verslagen en dat de Democraten al doende ook een meerderheid winnen in de senaat. Trump weg en Moscow Mitch in de minderheid (waar hij overigens destructief genoeg kan zijn, vraag het Obama maar), dat is nog eens een mooi scenario. Een concessie speech van de psycho, ik kan er niet op wachten.

Ondertussen zouden de Republikeinen wel willen dat hun grote leider rap vertrekt. Stel dat hij dat ergens aan het einde van de zomer aankondigt (terugtrekken van de verkiezingen, niet uit het presidentschap) dan is de vrome kwezel Mike Pence de aangewezen opvolger. Niemand kan er enig genoegen aan ontlenen dat Pence president nummer 46 zou worden. En dat is nog maar het begin. Met Pence zouden de Republikeinen een gerede kans hebben om aan het Trump-fiasco zonder de verdiende schade te ontsnappen. Veel Republikeinen zouden tandenknarsend de kwezel steunen – tandenknarsend omdat ze hun eigen kans willen hebben in 2024: Ted Cruz, Marco Rubio, Tom Cotton, Mike Pompeo, Nikki Haley.

Democraten moeten zich niet rijk rekenen. Dat moeten ze sowieso niet doen. Niettemin is het een voordeel dat de incompetentie van Trump zo enorm is dat de schade niet meer ongedaan gemaakt kan worden, zelfs niet met een oorlog tegen Iran of een botsing met China, de welbekende oktober-verrassing. Nog afgezien van de vraag of Trump zoiets aan zou kunnen zonder ook daar brokken te veroorzaken, zou het niet helpen. Hij is gedoemd.

Een andere optie waarover je kunt speculeren is dat Trump, eigenwijs en disloyaal als altijd, Pence alsnog dumpt als vicepresident. Een wanhoopspoging, vergelijkbaar met John McCains poging het momentum tegen hem te keren door het domme gansje Sarah Palin op het ticket te nemen. Nikki Haley zou het zomaar over kunnen nemen. Zou ze het doen? Gegeven de top van het ticket is dat een serieuze vraag. Ze wil niet zinken met een president die nu verzekerd is van de laatste plaats in de presidenten top-44.

Er zal nog heel wat gespeculeerd worden de komende maanden, maar ik zie Trump nog niet met de staart tussen de benen vertrekken. Ik voorzie eerder een soort verlamming in het bewustzijn dat hij gaat verliezen. Als een vis spartelend op het land zal hij roepen en zonder energie nog wat bijeenkomsten houden, de domste tweets sturen, racisme verder opjagen, maar het zou allemaal spartelen zijn, geen betekenis hebben. Meer schade aanrichten dan hij al gedaan heeft, dat zou een knap verhaal zijn. Nou ja, hij zou zijn missie om de Republikeinse Partij tot in lengte van jaren buitenspel te zetten kunnen afronden. Graag zelfs.

De VS heeft de komende maanden, tot 20 januari 2021, geen leiding, daar komt het op neer. Dat benauwt me een stuk minder dan wanneer Trump de zomer in was gegaan met goede peilingen. Het land staat al een paar jaar stil, die paar maanden kunnen er nog wel bij.