Standbeeld Lincoln omverhalen? Wees niet stupide.

Addendum: ik realiseer me nu dat het gaat om een beeld van Lincoln die de vrijheid geeft of lijkt te geven aan een geketende zwarte man aan zijn voeten. Het is het Freedmen’s Memorial in Washington. Klik hier voor een artikel over de betekenis ervan. Ik laat de rest van het blog staan omdat de redenering overeind blijft net als de boodschap: overdrijf niet. Beperk je tot de beelden die door zuiderlingen zijn neergezet om hun onderdrukking te tonen.

Emancipation Memorial, Lincoln Park, Washington, D.C. | Flickr
Freedmen’s Memorial in DC

De discussie over standbeelden degenereert in een zinloze, gedachteloze en contraproductieve aanval op welk beeld dan ook. Columbus was al onzin, Peter Stuyvesant is bull, en nu Lincoln? Vanwege het beeld met de twee knielende zwarten? Sorry guys, dat was wat gebeurde op 4 april 1865 toen Lincoln Richmond bezocht. Zwarte burgers knielden en kusten zijn hand.

Lincoln moest er niets van hebben. Lees mijn biografie, zou ik zeggen. Lincoln was vergezeld van zijn zoon Tad en beveiligers die doodsangsten uitstonden. Zwarte Amerikanen riepen ‘Father Abraham. Abraham Linculm! Glory, glory! Hallelujah’. Een vrouw huilde: ‘I know I’m free, ‘cos I’ve seen Father Abraham, and felt him’. Een oude man knielde aan Lincolns voeten. De president vroeg hem vriendelijk om op te staan.

bol.com | Lincoln, Frans Verhagen | 9789401910378 | Boeken
Paperback uitgave Lincoln

‘Kniel niet voor me. Dat is niet goed. Je moet alleen voor God knielen.’ Een andere nam zijn hoed af, de tranen over zijn wangen lopend: ‘My the good lord bless you, president Linculm’. Lincoln nam zijn hoed af en boog naar de man.

President Lincoln Entering Richmond, April 4, 1865. | The Old ...

‘Een doodsklap voor de aristocratische manieren’, schreef een toekijkende verslaggever met een fijne sneer naar datgene waarin de zuidelijke elite zichzelf zo bijzonder goed achtte, namelijk het koesteren van een hoger vorm van wellevendheid en goede manieren die zich natuurlijk nooit uitstrekte tot hun zwarte medemensen.

Voor de liefhebbers van geschiedenis is het nog relevant dat Lincoln zich naar het zuidelijke Witte Huis liet brengen en in de stoel van Jefferson Davis ging zitten, de gevluchte zuidelijke president (wiens beelden terecht worden verwijderd). Lincoln zou tien dagen later vermoord worden door een zuidelijke racist.

Het is erger dan jammer dat de activisten deze richting inslaan en de Trump aanhangers, inclusief onze eigen wakkere krant, een reden geven om de bevolking op te jutten. Dit was altijd een risico, zeker met een president die de vuurtjes alleen maar aanwakkert uit welbegrepen eigenbelang. Het zou goed zijn als zwarte leiders zich uitspreken tegen de excessen en tegen de haast. Biden mag van mij ook wel wat zeggen.

De racist in het Witte Huis heeft geen manieren, zijn omgeving is tot zijn niveau gezakt, je kunt het bezwaarlijk hebben over aristocratische manieren bij deze proleet. Ik zie dit, behalve de corrumpering van het kiessysteem door de Republikeinen, als het grootste risico voor de VS: een massabeweging die de activisten te ver vindt gaan.