Waarom blijven Republikeinen Trump steunen?

Wat gebeurt er in de VS? Moscow Mitch weigert te erkennen dat Trump de verkiezingen heeft verloren (zonder mee te gaan in diens stelling dat hij heeft gewonnen). Slechts een paar Republikeinse senatoren hebben Biden gefeliciteerd. De door Trump gecorrumpeerde minister van Justitie beveelt onderzoek door zijn openbare aanklagers.

Er is geen enkel bewijs van fraude, voor zover er iets bij de rechters is geweest, is het weggewuifd als flauwekul.

Het is tegelijkertijd fascinerend en beangstigend om te zien hoezeer de Republikeinen gevangen zitten in hun Trump syndroom. Ze durven eenvoudigweg niet tegen hem in te gaan. Niet zozeer omdat ze Trump zelf vrezen, denk ik. Die man kan weinig kwaad meer doen.

De belangrijkste reden is het grote aantal stemmen dat de psycho heeft gehaald. De opportunistische Republikeinen – okay, dat is dubbelop – proberen niet zozeer bij Trump in het gevlei te komen als wel hun kiezers te verzekeren dat ze hen waarderen en begrijpen waarom ze Trump gesteund hebben.

Anders gezegd, er zit geen politiek voordeel in het afvallen van Trump. Laat hem maar een paar weken zwabberen. De kiezers zullen het een afvallige eerder kwalijk nemen dan dat ze een gelovige volgeling, zo’n Lyndsey Graham zullen straffen voor zijn domheid.

Dit is de belangrijkste reden voor deze labbekakkerigheid. Een andere reden is meer psychotherapeutisch en deels onbewust. Laat Trump maar modderen dan raakt hij meer en meer aan het idee gewend dat hij echt heeft verloren. Het is een manier om te voorkomen dat hij echt wild om zich heen gaat slaan.

Het is moeilijk Republikeinen dat motief toe te dichten en ze lopen een serieus risico dat Trump juist aan hun steun motivatie ontleent om door te gaan. Dat zou passen in het patroon van de afgelopen vier jaar.

In alle gevallen vertelt het ons dat de Republikeinen van deze verkiezingen geleerd hebben dat de Trump partij voor het oprapen ligt. Of Trumpisme daarvan deel uitmaakt is een vraag voor een ander artikel. Maar de gedachte, vaak uitgesproken voor de verkiezingen, dat de Republikeinen geen toekomst zouden hebben is totaal fout gebleken.