Trumps weigering is goed voor Biden

Hoe langer Trump blijft dwarsliggen, zijn nederlaag blijft ontkennen, hoe beter voor Joe Biden. Dit lijkt counter intuitive maar mij lijkt dat ontkenning op de zwakke gronden die de psycho nu heeft, steeds ongeloofwaardiger lijkt. Het maakt van Trump een zwakke zielige man die niet tegen tegenslag kan. Dat is hij natuurlijk ook, maar hij benadrukt het nog maar eens.

Traditioneel wordt de periode tussen verkiezingen en inauguratie, 2,5 maand, gebruikt om de nieuwe president niet enkel die van de kiezers voor de winnaar te maken maar de president van alle Amerikanen. De lame duck verdwijnt naar de achtergrond, alle aandacht gaat naar de president elect. Soms was het zelfs zo dat meer Amerikanen dachten op de winnaar gestemd te hebben dan daadwerkelijk het geval was, een acuut geval van het wegwerken van cognitieve dissonantie.

Ik denk dat dat deze keer wat minder zal gebeuren maar juist een recalcitrante, kleuterachtige Trump zal Biden de gelegenheid geven zich te profileren als alles wat Trump niet is, maar met name de president van alle Amerikanen.

Met andere woorden, laat Trump nog maar even doorrazen. Steeds minder van de opportunisten in zijn partij zullen hem blijven steunen tot aan het einde enkel Lyndsey Graham over is. En Wladimir Poetin, Trumps trouwe vriend. Zelfs die kwezel van een Mike Pence die nooit een kans op het presidentschap had zonder Trumps omvallen, zal ergens afhaken om nooit meer wat van te horen. Hij kan met mother op de veranda zitten, de bijbel op schoot. Niet te veel opwinding dus, svp, laat Trump maar schuiven.