Verwarrend: als Trump degene is die de gekken in toom houdt.

Zover is het nu gekomen: dachten we dat de psychopaat in het Witte Huis aanvankelijk in toom gehouden zou worden door verstandige, middle of the road hulptroepen zoals minister van Defensie Mattis en veiligheidsadviseur McMasters, nu moeten we hopen dat Trump zijn assistenten, de ‘laten we Irak nog eens overdoen’ crowd, in toom houdt.

Geef hem krediet: Trump houdt niet van het inzetten van militaire middelen. Hoewel zijn Midden Oosten beleid treurig stemt in zijn hondentrouw aan Nethanyahu en de moordenaars in Saoedi Arabië, zet Trump de trend voort die Obama zette: wegwezen uit het Midden Oosten. 

Bolton en Pompeo willen Amerika weer terugzuigen in dat moeras. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het tot oorlogsdaden komt rondom Iran – wat moet het doel zijn? waar moet militair opgetreden worden? Het huidige beleid van economische oorlogsvoering is veel effectiever. 

Er gaan echt geen 120.000 soldaten die kant op, wat freelance neocon Bolton ook mag wensen. En Iran zal echt geen regime change krijgen zonder dat er daar binnenlands een opstand ontstaat, die gegeven de macht van de ayatollahs en het leger behoorlijk bloedig zal zijn. En wat er ook uitkomt, het zal niets veranderen aan de geografische situatie. Iran is het belangrijkste land in het Midden Oosten, qua bevolkingsaantallen, militaire macht en economische mogelijkheden. 

De enige manier om Iran in de maat van Bolton te laten lopen is een dictatuur onder leiding van een Amerikaanse trekpop, denk de Shah. Gaat niet gebeuren.

Europa moet zich tot het uiterste verzetten tegen dit Amerikaanse beleid. Aan Rutte heb je in de deze context niets, hij begon al meteen met de Amerikaanse argumenten over te nemen. De ontvangst van Pompeo eerder deze week was veelzeggend, helaas ook in de vaststelling dat niet heel Europa het eens is.