Alabama wijst naar de toekomst van Amerika.

Alabama heeft natuurlijk een reputatie te verliezen als meest achterlijke van de achterlijke staten in Amerika. Dit is de staat van Selma, Bull Connor, George Wallace en natuurlijk Trumps grote vriend Jeff Sessions. 

Niet verrassend dus dat een dergelijke staat overgaat tot een totaal verbod op abortus, zelfs in geval van verkrachting of incest – niet de minst voorkomende misdaden in het diepe zuiden. Dat zijspoor van verkrachting en incest is misleidend, het gaat hier om een Republikeinse campagne om abortus illegaal te maken, om Roe v. Wade terug te halen. Het recht van de vrouw om over haar lichaam te beslissen, niet simpelweg abortus.

Maar ik denk dat Alabama een voorloper is. Amerika is een derde wereldland met aan de kusten wat beschaafde trekjes en Alabama geeft aan waar Amerika als derde wereldland naar op weg is. Dit is Trumpistan. Dit zijn de Republikeinen, niet enkel Trump zoals de minder begaafde Democratische presidentskandidaten denken. Dit is het Amerika van de Republikeinen, dit is het Amerika waar we mee te maken hebben.

Dat onderpresident John Bolton op eigen houtje een oorlog kan opjagen met Iran, geholpen door nog zo’n evangelische Republikein, Mike Pompeo, dat psycho Trump de loftrompet steekt van een autoritair type als Orban, dat Alabama, Ohio, Texas, een hele zwik staten abortus willen verbieden, burgers het stemrecht ontnemen … Dat de VS Europa dwingt om Iran te behandelen zoals het zelf Iran behandelt (en onze minister president mak meepraat)…

Het is tijd dat we onderkennen dat Amerika in een roetsjbaan omlaag zit. Het land is geen voorbeeld, zelfs geen hulp bij het handhaven van elementaire menselijke waarden. Formeel is het een bondgenoot, in de praktijk moeten we daar niet op vertrouwen. Alabama is nog maar het begin.