Van WNL, de Telegraaf en leugens die niet zomaar voorbijgaan.

We hebben een publieke omroep. Die draait, ongelooflijk als dat mag klinken, op leden van omroepen. Een slechtere basis voor een systeem kun je niet bedenken nu waardering voor een omroep niets te maken heeft met de programma’s die ze maken (of die door een of andere hotemetoot worden goedgekeurd). Put your money where your mouth is, roep ik al jaren. Alleen publiek geld als daar privaat geld tegenover staat.

Nu de grote hervorming. Omroepen hebben geen leden meer, zelfs niet met hun lullige gidsen. De briljante oplossing van Den Haag: verlaag de benodigde aantallen leden. Was 150.000 het minimum, nu de Telegraaf omroepen (hoezo publiek bestel?) die norm niet kunnen halen wordt die verlaagd tot 50.000. Kunnen we de briljante programma’s van WNL en de zakkenvullende jochies van Powned blijven houden.

Eigenlijk moet je er gewoon over ophouden. Onze publieke omroep is een lachtertje.

                                                                                  #

Donald Trump en Boris Johnson draaien op leugens. Dat geldt ook voor hun fans. Derk Jan Eppink, op straat gegooid (nou ja, door de krant zonder mening weggemasseerd) nadat hij had gelogen over Beto O’Rourke omdat Eppink altijd liegt over niet-Republikeinen. Een Trump-fan zit namens Nederland in het Europees parlement. Met dank aan de uiltjesknappende corpsbal.

Misschien moet je liegende en bedriegende columnisten gewoon negeren. Maar de voormalige linkse jongen Leon de Winter is Trump-fan, zonder enige restricties. Trumps Midden Oosten beleid is de belangrijkste reden, vooral de hulp voor de moordenaars in Saoedi Arabië en onvoorwaardelijk Trump-steun voor Nethanyahu. Plagiaat is niet het juiste woord maar De Winter is goed in het reproduceren van Fox News onzin. Zoals de permanente vervolging van de psycho terwijl Mueller hem toch had vrijgepleit.

De Winter schrikt ook niet terug voor een valse tackle. Ten tijde van de aanslagen in Sri Lanka lieten Barack Obama en Hillary Clinton beide weten zorgelijk gestemd te zijn. Daar geen verrassing. Ze hadden het over ‘Easter worshippers’ oftewel mensen die de dienst volgden tijdens Pasen. Normale term voor iemand die naar de kerk gaat, een worshipper. Fox News maakte er een anti-christelijke onzinparade van door ‘worshipper’ in een of andere satanische context te plaatsen.

De Winter, die zijn kennis van Amerika claimt te hebben opgedaan toen hij er woonde en dus wel beter weet, nam dat geneuzel over. Hij maakte er ‘Paas aanbidders’ van alsof Obama en Clinton in christenen denigrerende termen hadden gesproken. Iedereen die wel eens Engels heeft gesproken weet dat dat onzin is, zelfs De Winter. Maar het paste in zijn verhaal dat de opwinding over opgeblazen christenen minder was dan de doodgeschoten moslims in New Zealand, wat op zich al een onzin verhaal was.

Het punt is dat dit soort leugenaars en valse menners worden getolereerd door zich serieus noemende dagbladen. In het geval van Eppink door de Volkskrant die het blijkbaar zo nodig vond om een ‘rechts’ geluid te laten horen dat ze Eppinks overduidelijke falen door de vingers zagen. In het geval van de Telegraaf, de anti-Groen Links actiekrant, is het ernstiger want daar is De Winter deel van de opinie die ze willen uitdragen. Er is ruimte voor een pro-Trump verhaal – uiteraard – maar De Winter geeft zelfs verdedigers van Trump een slechte naam door zijn intellectuele valsheid.

Heeft De Winter precies bereikt wat hij wil bereiken, namelijk iemand die Trump een schande vindt voor het presidentschap en een kanker voor de Amerikaanse democratie, boos maken? Ja. Maar je mag leugens en onoprechtheid ook niet ongemerkt laten passeren. Zelfs niet als ze in de Telegraaf verschijnen, de krant die via WNL en Powned in het publieke omroepsysteem geïnfiltreerd is en niet terugschrikt voor een leugentje meer of minder, al was het maar door iets eindeloos te overdrijven.