Joe Biden en de Clintons: wantrouw politici die niet in staat zijn te leren.

Politici hebben meestal moeite zichzelf te heruitvinden. Eenmaal vastzittend in een patroon, blijven ze daarin zitten of, als ze er proberen uit te komen, staan ze te boek als opportunisten of niet authentiek. In deze laatste categorie John McCain, de maverick in 2000 die in 2008 knievallen maakte naar christelijk rechts en obstructie Republikeinen en ook nog eens de domste politicus van Amerika inhuurde als vp kandidaat – enfin, het resultaat was verhelderend.

Maar wat mij fascineert is het gebrek aan leervermogen van politici. Fouten maken is geen probleem, maar als je er niets van leert en dan hetzelfde fout doet, dan wordt het een geweldig obstakel. Ondanks zijn close call met big hair problemen wist Billy Clinton in 1992 in New Hampshire als tweede te eindigen (!) en zichzelf comeback kid te noemen. Zijn totale gebrek aan discipline was echter niet te repareren, hij leerde niets van de near death ervaringen en maakte een puinhoop van zijn presidentschap.

Hillary is van hetzelfde laken een pak. Niet in staat te leren van ervaringen. Health care naar de knoppen in 1994 door arrogantie en negeren van congres? Ah, sucks, gewoon doorgaan. Travelgate, Whitewater, Lewinsky en andere flutschandalen onderschatten, ontkennen, bagataliseren,  liegen en dan na zes maanden erkennen dat er problemen waren: het email ‘schandaal’ van 2016 toonde dat ze niets had geleerd. Sterker, haar kandidatuur in 2016 was een weigering te onderkennen dat ze niet geschikt was. Niets geleerd van 2008. Haar campagnememoires heten What happened en als bewijs dat ze niets geleerd heeft ontbrak het vraagteken. Ze had geen idee wat haar overkwam.

Met voorbijgaan van Trump die een vlakke leercurve heeft – hij weet niets en zal nooit iets weten – is het opmerkelijk dat Joe Biden wiens eerdere campagne in 1988 ten onder ging in een plagiaat schandaal, nu weer last heeft van … u raadt het, een plagiaat schandaal. Domme onderknuppels moesten een programma samenstellen over klimaat – niet iets waar Biden ooit over nagedacht of gesproken heeft – en met ‘clip and paste’ rommelden ze wat in elkaar. Waarna natuurlijk onmiddellijk bleek dat het gejat was of zonder bron gebruikt. Zou Uncle Joe, een goedaardige hugger, backslapper en neus in het haar steker, zijn staf niet hebben gewaarschuwd voor juist dat soort problemen? Ik denk het niet.

U weet het, ik heb geen hoge pet op van Biden. Een bejaarde waar we niets aan hebben voor de toekomst maar vooral ook iemand die hardleers is. Afschrijven maar.