Biden en Sanders verliezen momentum, Warren stoomt op.

Het gaat goed met de rollator kandidaten in de Democratische Partij. Dat wil zeggen, zowel Joe Biden als Bernie Sanders verliezen aanhang. Ik kan het niet genoeg toejuichen. Een wat minder oudere maar toch oude kandidaat spint er garen bij: Elizabeth Warren.

Het zijn allemaal beginnende schermutselingen. In dit stadium zegt het allemaal niet zo veel. Maar geleidelijk aan worden dingen duidelijk, blijken de kwaliteiten van kandidaten (of hun gebrek daaraan) en worden eerste of tweede indrukken bevestigd.

Biden liet de afgelopen weken zien dat het gestuntel dat zijn eerdere campagnes kenmerkte geen uitzondering was maar regel. Hij flipflopte over de financiering van abortus voor arme vrouwen en, acharme, hoe naïef kun je zijn, hij oreerde over die fabuleus coöperatieve Republikeinen. Daar kon je zonder Trump prima mee samenwerken. Geheugenverlies is een van kwalen van Uncle Joe: weet hij niet wat de Republikeinen deden onder zijn eigen president Obama? Of onder Clinton? Biden is aan het schuiven en ik vermoed dat het steeds zichtbaarder zal worden dat hij niet geschikt is.

Sanders hield een toespraak over zijn democratisch socialisme. Het was een aanval om te verdedigen. Sanders probeerde zich los te wringen van de Republikeinse aanval op linkse Democraten als socialisten – nou ja, Sanders is natuurlijk nog steeds geen Democraat. De gemiddelde Amerikaan, en zeker niet de psycho in het Witte Huis, heeft enig idee van socialisme of van sociaal democratie, maar Sanders probeerde er zijn eigen draai aan te geven. In zijn soort een goede toespraak maar het zal de erosie van kiezersbestand niet stoppen. In deze campagne had Sanders nooit een kans. Hij is er alleen om het erfgoed van links te bewaken. Of hij het zelf weet, kan ik niet inschatten. Maar ik durf ronduit te stellen dat hij niet de kandidaat wordt.

Elizabeth Warren stoomt gewoon door. De Pocahontas onzin heeft ze achter zich gelaten. In haar visie is sociaal democratie gewoon kapitalisme met een menselijk gezicht en met het realisme dat egoïstische zakkenvullers altijd een dreiging zullen vormen en dat grote monopolisten moeten worden opgebroken. Komt aardig in de buurt van wat Sanders wil maar Warren brengt het stukken beter. So far, so good.

De psycho gaat volgende week zijn kandidatuur voor herverkiezing aankondigen. Het zal mij benieuwen of hij gaat proberen zijn basis uit te breiden of zijn vaste aanhang te consolideren. Gezond verstand zou het eerste doen vermoeden, de wetenschap dat deze man totaal van de wereld los is doet met het tweede verwachten. Nu de peilingen zich tegen Trump keren, gelooft hij niet meer in peilingen – zegt hij. Maar reken maar dat deze schandvlek op de Amerikaanse geschiedenis zich zorgen maakt.