Trumps grootste vijand

We hoeven er niet verrast over te zijn: Trumps grootste vijand is Donald Trump. Vorige week beledigde hij de Amerikaanse militairen, nu onthult Bob Woodward (hoe krijgt die man het steeds weer voor elkaar?) dat Trump in februari al erkende dat hij het coronavirus bewust wegpraatte. Tja, maakt het wat lastig om die 190.000 doden aan de Chinezen te wijten.

Overmoed is onverstandig maar ik maak me geen grote zorgen over de kans dat Trump in november nog wint. Hij heeft maar een programmapunt en dat is dat de Democraten levensgevaarlijk zijn maar dag in dag uit laat hij zien hoe gevaarlijk hij zelf is. Een programma heeft hij niet, maar dat is in deze treurige strijd niet relevant. De Democraten, althans Joe Biden, hebben ook geen programma.

Het gaat om Trump of Weg met Trump. Natuurlijk maak ik me zorgen over de mogelijkheid dat Biden tijdens de debatten de weg kwijt raakt, zoals dat gebeurde met Ronald Reagan in het eerste debat in 1984. Maar zelfs dat zal de anti-Trump kiezers niet afhouden van het stemmen op de oude man.

Het is echter wel degelijk belangrijk dat Biden goed campagne voert en stevig wint want zonder de senaat zit een president straks weer machteloos in het Witte Huis. Omdat Alabama een lastige wordt voor de Democraten om te behouden, zullen ze vier zetels moeten winnen. 2014 was een goed jaar voor de Republikeinen dus er staan voor hen meer zetels op het spel dan voor de Democraten (senatoren zitten zes jaar) en als er ooit een kans was dan is het nu. Maar zelfs die Republikeinse labbekak van een Collins, senator van Maine, staat nog steeds niet dik op achterstand.

Het zal spannend blijven. Ook trouwens wat er nog meer in Woodwards boek staat. Wat mij blijft verbazen is dat mensen met Woodward praten, speciaal mensen die wat te verbergen hebben. Dat ex ministers en officials als Mattis en Kelly wat loslaten spreekt vanzelf, dat Trump zelf met Woodward praat, on the record, on tape zelfs, slaat mij met stomheid.