Law and order verliest van belediging van militairen

De afgelopen week leek het er even op dat Trump het verhaal van de verkiezingsstrijd kon concentreren op law and order – een deel van zijn racistische boodschap. Dit is de groep die hij wil bereiken maar het blijft de vraag of hij die kan uitbreiden. Wie gevoelig is voor Trumps racisme, zit al in zijn kamp.

Dat geldt ook voor zijn nieuwe dog whistle, suburban women. Dat is racisme in veelvoud. Suburbs bedreigd door zwarte nieuwkomers, huizenprijzen omlaag, misdaad, drugs, allemaal vanzelfsprekend voor de man die alle Hispanics verkrachters noemde. Vooral de ‘women’ vind ik interessant in deze context. Uiteindelijk was de kans dat je als zwarte in het zuiden werd opgeknoopt maximaal als je al of niet opzettelijk een blanke vrouw aankeek of op een andere manier bedreigde. Ik vermoed dat deze whistle niet zo heel lang mee zal gaan.

Dat geldt ook voor de law and order. Dat houdt zelfs Trump geen twee maanden vol en sinds gisteren is het verhaal weer negatief voor de psycho: zijn beledigingen aan het adres van militairen. Hij kan roepen wat hij wil over nep nieuws, hij heeft John McCain op die manier beledigd. Hij ging niet naar de begraafplaats terwijl Merkel en Macron dat wel deden. Dat hij liever in het hotel naar Fox News bleef kijken wisten we al, dat hij bang was dat de regen zijn haarconstructie zou ondermijnen verrast niet.

Dit verhaal heeft wel ‘legs’ zoals je dat noemt. Het speelt in op alles wat we weten van Trump, wat verwerpelijk is aan de man en nu over een onderwerp dat ook zijn vaste aanhang niet gemakkelijk kan accepteren. Zelfs racisten houden er niet van dat militairen en gesneuvelde en gewonde soldaten beledigd worden.

Een zijlijntje was het aangekondigde opheffen van ‘Stars and Stripes’, het krantje van de Amerikaanse strijdkrachten met meer geschiedenis dan toekomst. Het zou te kritisch zijn over de psycho in chief. Trumps aankondiging viel niet lekker en is inmiddels fluks teruggedraaid.

Voor de geschiedenis: hieronder een foto van mijn vader, Jules Verhagen, die in de laatste maanden van de oorlog en direct daarna als liaison officer in het Amerikaanse leger zat. Hij werd door een collega gefotografeerd, lezend in Stars and Stripes de dag nadat Hitler zelfmoord pleegde. De foto is, voor zover ik weet, in Stuttgart genomen, een paar dagen later bereikte hij Dachau.