Alles bijeen geen slechte week voor het Trump-circus.

De Trump-conventie was een raar spektakel. Trump-conventie want hier was sprake van een persoonscultus, met de traditionele politieke partij die we kennen als de Republikeinen (al enige decennia niet meer beschaafd, maar nooit zo irrelevant) bestaat niet meer. Het is nu een circus met vier arena’s. Met familieleden, aangetrouwde barbies, racisten en, alsof er niets gebeurd is in de Oekraine, Rudy Giuliani.

Maar feitelijk draaide alles om Trump. Voor de mensen die hem een grove vuilspuiter vinden zonder moreel kompas zal het niets veranderd hebben. Voor de mensen die hem van God gezonden zien, evenmin. Maar voor de kiezers die Trump nodig denkt te hebben, was dit het maximaal mogelijke en het is niet onmogelijk dat het werkt.

Misbruik van het presidentschap voor partijpolitieke doeleinden is onder Trump normaal geworden. Niemand kijkt meer op van de acceptatie van een nominatie in het Witte Huis (‘I accept your nomination’: wie is you in het House of the People?). Niemand kijkt waar dan ook van op. De speech was echter nogal vlak, zelfde toonhoogte, standaard stem. Dat gebeurt als Trump voorleest, wat hij voornamelijk deed. Zijn stand-up comedy die hoort bij zijn massa bijeenkomsten kreeg hier geen kans.

Gezien puur op zijn merites als een vier dagen commercial voor het soort van presidentschap dat Trump vertegenwoordigt was de conventie niettemin effectief. Ik vermoed dat het minder werkte in het afschilderen van voorheen sleepy Joe als een onverbeterlijke socialist. Wat racisme betreft was het opnieuw een treurige affaire, met nu suburbs als dog whistle (u weet het, Biden wil de suburbs afschaffen, dat wil zeggen, laten vollopen met zwarten).

Helaas zal Trump geholpen worden door het politiegeweld in Wisconsin. Ook hier geldt dat wie misselijk wordt van deze filmpjes en vooral van de hoeveelheid ervan, zal er niets veranderd zijn. Wie denkt dat de chaos die dit soort geweldsuitingen veroorzaken juist het probleem zijn, hielp het Trump. Ik weet niet hoeveel Amerikanen schrikken van een wild om zich heen schietende vigilante. Het was wachten tot dat zou gebeuren.

De Democraten hadden een goede conventie maar ik denk dat Biden al maxed out is wat zijn steun betreft (in elk geval in de peilingen). Trump was zover weggezakt dat hij, denk ik, een bump zal krijgen. De race zal closer worden, al houdt Biden de beste papieren. Maar alles bij elkaar had het Trump-circus een goede week.