Trump met ‘links’ beleid

Het is de Umwerting aller Werte, de wereld op zijn kop. Donald Trump, formeel Republikein, voert industriebeleid. Dat wil zeggen, hij dreigt en duwt individuele bedrijven zodat ze beslissingen maken die hem bevallen, niet beslissingen gebaseerd op de markt en ondernemerschap. Wat u er ook van vindt, dit is het industriebeleid, groter opgezet voor hele industrietakken, dat Republikeinen sinds jaar en dag verdoemen. In de jaren tachtig werd er druk over geschreven, naar het Japanse voorbeeld, door Lester Thurow en Robert Reich. Het ging over sunset industries en sunrise industries. Toen Reich als minister van Arbeid van Clinton werkelijk wat wilde doen, kreeg hij eindeloze kritiek van vrije markt Republikeinen. Nu doet Trump het.

Protectionisme? Tarieven op importen? Was ooit het voorkeursbeleid van zich links noemende Democraten, ter bescherming van Amerikaanse banen. Nu dreigt Trump er mee.

Fiscale stimulus? Het opjagen van de economie door de begrotingstekorten te laten oplopen? Staat op het programma, maar is de facto altijd Republikeins beleid. Republikeinen laten altijd tekorten oplopen omdat ze de inkomsten van de overheid kapot maken. Deficits don’t matter, zei vice president Cheney al toen hij Washington nog bestuurde. Trump lijkt met een nieuwe ronde te komen.

Investeren in infrastructuur? Jarenlang bepleit door Obama en Democraten, nu het plan van Trump. Het staat nog te bezien hoe, maar het stond wel op zijn lijstje (ook dat van Hillary trouwens). De Federal Reserve Bank houdt al rekening met hogere inflatie door de Trump plannen. In de jaren tachtig waren het de Republikeinen die monetair beleid wilden in plaats van fiscaal beleid. Trump doet het omgekeerde.

Kortom, als de zielloze, harteloze en ook nog domme Republikeinen in het Congres Trump zijn favoriete beleid laten uitvoeren, dan zien we een super Democratisch beleid door een Republikeinse president. De AFL CIO, de Amerikaanse overkoepelende vakcentrale is al aan boord. Zij zien Trumps beleid wel zitten. U mag zelf bedenken wat de reacties van de Republikeinen geweest zouden zijn als een Democratisch president dit soort plannen voorstelde. Nee, wacht, Obama deed het in 2009 om de recessie te dempen. Kijk nog maar eens naar de Republikeinse reacties en vergelijk die met wat er nu op de agenda staat.

Dit is de agenda van Bernie Sanders.

Ik denk niet dat we een ommekeer in de partijen gaan zien: Republikeinen interventionistisch op economisch terrein, Democraten marktgericht. Ik vrees dat het enkel de laatste manifestatie is van een politiek systeem dat puur politiek is, puur gericht op lijfsbehoud van politici die zo dom zijn dat ze niet kunnen zien dat het afschaffen van een ethische waakhond over hun perfide activiteiten enig verzet op zou roepen. Een systeem van obstructie, dwars liggen, zakken vullen en opportunisme.

Niet een Umwerting maar een totale afschaffing van welke normen en waarden dan ook.