De bully pulpit van een tweet account

Je moet het Trump nageven, zijn eerste actie om het Republikeinse Congres naar zijn pijpen te laten dansen was succesvol. Hij voelde aan dat de afschaffing van het ethiek bureau door overreaching dumbo’s in het Congres op enorm verzet stuitte en gebruikte de gelegenheid om zich achter dat verzet te scharen. Ik denk dat dit een modus operandi zal gaan worden voor de onvermijdelijke conflicten met het Congres.

Een enkel tweetje was voldoende om de dumbo’s te laten inbinden. De hele ethische commissie business is teruggedraaid, om over een paar weken in een tweepartijen onderneming alsnog te worden doorgevoerd.

Ik weet niet of de lessen van deze affaire veel vertellen over de nabije toekomst. De meeste dingen wisten we al. Republikeinen zijn ideologische rauwdouwers, vastbesloten hun agenda, die de meeste Amerikanen niet delen, erdoor te jassen. Binnen de Congrespartij zijn er voldoende scherpslijpers om de Republikeins leiding dwars te zitten.

Trump voelt de pols van de samenleving nog steeds goed aan, of je het nu leuk vindt of niet. Regeren per tweet werkt vooralsnog, maar daar moet bij gezegd dat dit wel erg gemakkelijk was. Wordt vervolgd.