Trump is niet enkel een racist, hij maakt van de vier afgevaardigden ook terroristen.

Er is geen diepte tot waar deze president van de VS zal zinken. Racisme werkt in Amerika, al was het maar omdat ruggegraatloze Republikeinen (de erfgenamen van de segregatie Democraten) het al jaren tolereren. Trumps birther onzin werd door de Republikeinse leiding niet weersproken.

De vraag of Trump een racist is, is allang beantwoord. Hij voert er campagne mee en ja, in de VS werkt dat.

Mij viel een woordgebruik op dat ik niet elders zo geanalyseerd heb gezien: ’they hate our country’. Komt dat bekend voor? Kleine Bush en zijn Cheney bende gebruikten het na 9/11 om het terrorisme te verklaren. Denkt u dat Trump deze terminologie onbewust heeft gebruikt?

Wake up. Het gaat veel verder dan racisme en tamelijk fundamenteel gebrek aan beschaving en respect voor de Amerikaanse democratie. De voosheid van deze proleet kent geen grenzen.

Dat zou overleefbaar zijn als de Republikeinen het niet zouden tolereren. 

Overigens helpt het ook niet dat zoveel neuzelende commentatoren handenwringend staan te orakelen over de verdeeldheid van de Democraten of, zoals de steeds irritantere betweter Thomas Friedman, over hun vermeende extreme linksheid. 

Maar terzake: het is tijd dat de president van de Verenigde Staten door elk zichzelf respecterend land veroordeeld wordt (Nederland mag niet meer meedoen nadat het Maxima heeft geofferd aan de moordenaars in Saoedi Arabië). Geen zaken meer mee doen.