Het is duidelijk: in 2020 staat Amerika als beschaafd land op het stembiljet.

De psycho in het Witte Huis weet wat hij doet. Racisme is een sterke impuls in Amerika. Verdeeldheid over hoe te reageren op racisme is nog sterker.

Niet Trumps racisme en een president onwaardig gescheld is het grootste probleem. Het grootste probleem is en blijft een Republikeinse Partij die elk besef van moraliteit achter zich heeft gelaten.

Baas de bazen Mitch McConnell meent ‘Trump is on to something’. Yeah, you bet. Hij gaat dit alleroudste Amerikaanse sentiment, gericht niet alleen tegen zwarten maar tegen iedereen die niet voldoet aan een soort masterbeeld van de WASP Amerikaan. McConnell accepteert dat zijn president tegen zijn vrouw zegt dat ze maar terug moet gaan naar Taiwan.

We hebben het hier over de partij van Lincoln. 

Veel Amerikanen zijn racisten maar daarmee win je geen verkiezingen. Niet alleen met racisten tenminste. Er moeten vele kiezers zijn die racisme verwerpen of die niet racistisch zijn (zoals je mag veronderstellen van McConnell) die accepteren dat deze kaart gespeeld wordt. 

Inmiddels is wel duidelijk wat er in 2020 op het spel staat. Mocht dit Amerika zich zo laten opjuinen dat ze de porno president, de man zonder enig moreel kompas, de racist, de aanjager van verdeeldheid, de zakkenvuller en belastingverlager ten eigen bate (in een derde wereld land zou je zijn belastingverlagingen corruptie noemen), de narcist die geen besef heeft van de werkelijkheid, als Amerika zich zo laat opnaaien dat het deze man, wetend wat we weten, een tweede termijn geeft, dan is het afgelopen met Amerika.