Trump is een gevaar voor de democratie in Amerika

Donald Trump mag rijp zijn voor een psychiatrische inrichting, of het 25ste Amendement, de schade die hij aanricht is enorm. Bij zijn go wild verhaal in Phoenix ging hij weer op onaanvaardbare manier tekeer tegen de media. Als een flink deel, we praten al gauw over dertig procent, van de Amerikanen ook vindt dat media onbetrouwbaar zijn – onbetrouwbaar dan de pathologische leugenaar op het podium – dan is dat bedreigend voor de democratie.

Een recent onderzoek van de Economist liet zien dat bijna de helft van de Republikeinen en, opmerkelijk en verontrustend genoeg, ook een flink deel van de Democraten bereid is om de rechter in te schakelen om bronnen van wat ze fake news noemen de mond te snoeren. En dan hebben deze mensen het niet over Fox maar over de reguliere journalistiek die er professionele normen op na houdt. In Phoenix zette Trump, zoals hij ook in zijn campagne deed, de journalisten in een hok en wees op hen als verraders, vijanden van Amerika en noemde een paar journalisten bij naam. Het is een kwestie van tijd voordat een van die mensen die in Charlottesville rondliep een aanval opent. De president van Amerika is een gevaarlijk man.

Hij citeerde ook selectief uit eigen werk om de menigte op te juinen. Hij beloofde een wetsovertredende en veroordeelde ex sheriff gratie te verlenen, de overheid stil te leggen als ze niet doen wat hij wil en zo nog het een en ander. Hij ging weer tekeer tegen zijn favoriete stropop, Hillary Clinton en liet de menigte weer fijn ‘lock her up’ roepen. 

Ondertussen is de psycho bezig om de schuld van zijn totale falen als leider te verschuiven naar iedereen behalve hemzelf. Het zijn de Democraten, de media, zijn eigen partij, iedereen is erop uit om hem dwars te zitten. Trump zelf treft geen blaam. Het is het vaste narcistische patroon van deze historische ramp die de wereld overkomt. 

De democratie in de Verenigde Staten is kwetsbaarder dan we allemaal denken. Een roeptoeter leider kan de publieke opinie sterk beïnvloeden. Vraag het Republikeinse kiezers dezer dagen en ze vinden Wladimir Poetin een bewonderenswaardig type. Never mind diens betrokkenheid bij misdaden tegen de Amerikaanse democratie. De manier waarop burgers zich laten beïnvloeden, de manier waarop Trump de sentimenten opjaagt, moet iedereen koude rillingen bezorgen.