Daar gaat de rule of law

Het slechte nieuws van vandaag is dat, zoals verwacht, Trump de wetsovertredende sheriff Arpaio gratie heeft verleend. Arpaio was veroordeeld wegens contempt of court. Trump kan aanschuiven met contempt for the rule of law. Ik weet al wat de rechtse sites zullen gaan roepen: maar Obama heeft Chelsea Manning gratie verleend. Slaat nergens op maar zal beklijven bij de Trump fans.

Het goede nieuws is dat de uiterst rechtse Hongaars-Amerikaanse Sebastian Gorka eruit gelazerd is. Deze mini-Orban met een foute vader was een wandelend probleem voor John Kelly, de chefstaf van het Witte Huis, omdat hij iedere keer dat hij op televisie verschijnt een beschamende vertoning afleverde. Gorka, een islamofoob, was een vriendje van Bannon. Zijn vertrek is dan ook niet onverwacht maar evenzogoed welkom. Nu Stephen Miller nog, en van mij mag Kellyann Conway ook worden afgedankt voor de onzin die ze heeft verkondigd, en de staf is in elk geval op normaal conservatieve orde. 

Trump heeft van Katrina en kleine Bush in elk geval geleerd dat je natuurrampen niet moet onderschatten en dus heeft hij in Texas de noodtoestand afgekondigd. Niet zo moeilijk om je daar presidentieel te gedragen. Lock her up werkt niet voor orkanen, zoveel weet Trump (al denken zijn evangelische aanhangers dat je met bidden een orkaan van richting kunt laten veranderen …).

Gary Cohn, de economische tsaar in het Witte Huis, dacht erover om af te treden na Trumps onzinverhalen over Charlottesville. Hij kon moeilijk verteren dat Trump het antisemitisch geschreeuw goedpraatte – en onderscheidde zich daarmee van minister van Financiën Mnuchin die dat goedpraten goedpraatte (en zijn vrouw zich voor joker liet zetten – een dom mens als er ooit een was). Cohn is gebleven omdat hij de Amerikaanse bevolking dient, zegt hij. Ik vind dat een bedenkelijke redenering. Cohn dient een foute president, niet het volk. Hij is nergens voor gekozen. Dat zijn zakenvrienden willen dat hij blijft om hun belangen te behartigen is wat anders dan het volk dienen. Hij had er beter aan gedaan op te stappen. Straks wordt hij tot baas van de FED benoemd en dan zal iedereen zeggen dat hij dat heeft gekregen omdat hij stil bleef toen Trump zijn antisemitisme wild liet gaan.