Trump! Great! Spectaculair! Houston onder meer water dan ooit tevoren!

Wie had gedacht dat Houston, een verrassend plezierige stad gelegen op een spectaculair onaantrekkelijke plek waar het altijd warm en benauwd is, zomaar onder kon lopen? Zo te zien wordt dit een herhaling in slow motion van New Orleans, al is dit keer de hele bevolking getroffen en niet enkel arme zwarte gezinnen. De correspondent in Houston van de NYT schreef over het onderlopen van zijn eigen huis.

Er is iets met Amerikaanse steden die onvoorbereid zijn op calamiteiten. Ook voor Houston lijkt dat op te gaan, althans in de waterverwerking. Ik las dat het Corps of Engineers twee stuwmeren moet laten leeglopen, met nog meer water in de stad, om te voorkomen dat dammen instorten. Dammen waarvan in 2009 werd gesteld dat ze een grote kans op een rampzalig probleem boden.

Als Trump niet een psycho was maar iemand die nadacht over de publieke zaak dan was dit het moment om over infrastructuur te praten. Om bijvoorbeeld te zeggen dat die verkwistende 20 miljard die hij wil voor zijn domme muur besteed moet worden aan de ineenstortende bruggen en pokdalige wegen. Maar het zal wel weer blijven bij een of andere claim van grootheid: nooit is een Amerikaanse stad zo spectaculair ondergelopen als onder Trump! Fantastisch. Bijna net zo mooi als zijn miljoenen bezoekers bij de inauguratie.

Trump hoeft niet bang te zijn dat hij een kleine Bush imitatie doet. Zijn eigen Katrina vond twee weken geleden plaats met Charlottesville. Daar zal zijn presidentschap zich niet van kunnen herstellen.