Trump en de abortus valkuil

Trump heeft zijn keuze gemaakt: hij wil abortus beleid laten waar het Supreme Court het geplaatst heeft, namelijk bij de individuele staten. Dat betekent dat waar de Republikeinen aan het bewind zijn abortus zo goed als onmogelijk wordt gemaakt, waar de Democraten regeren het beleid liberaal is, dat wil zeggen, abortus tot waar het kind buiten de baarmoeder kan leven.

De anti abortus club was vertontwaardigd over Trumps standpunt en dat kan tot verwarring leiden. Wat deze club wilde was een totale federale ban op abortus, dus Mississippi overal in het land. Dat was nooit een optie.

In mijn optiek is dit voor de verkiezingen en voor een liberaal abortusbeleid de best mogelijk keuze van Trump. Als hij namelijk voor een vijftien weken ban had gekozen op federaal niveau dan had hij weliswaar de echte voorstanders van het recht van de vrouw geschoffeerd maar was toch op een ‘redelijk’ punt uitgekomen, waarbij ook voor veel Democraten dat standpunt acceptabel zou zijn. De Trump lakei, man zonder principes, Lyndsey Graham, senator voor South Carolina, had dit al voorgesteld maar de Republikeinen durven er niet aan.

Deze Trump keuze is goed omdat het betekent dat abortus een cruciaal onderwerp blijft bij de verkiezingen in november. Kies Trump en de Republikeinen en je dreigt overal waar Republikeinen regeren de sterkst mogelijke beperking te krijgen. Dat is wat de staten doen.

Trumps standpunt is ook goed voor die staten waar het recht op abortus op het stembiljet staat in de vorm van een referendum. Tot nu heeft een aantal conservatieve staten al gekozen voor een grondwettelijke (staatsgrondwet) bescherming van Doe. In Florida staat het in november op het stembiljet. Het zal ongetwijfeld de opkomst voor de Democraten verbeteren. Gouverneur DeSantis heeft zijn wrede abortuswet al opgelegd, maar als zestig procent van de kiezers voor het referendum stemmen om in de grondwet wettelijke bescherming van het recht op abortus te kiezen, dan wordt dat het beleid.

Reken maar dat er campagne gevoerd zal worden, ook al is het doel, de grondwettelijke wijziging, moeilijker te bereiken omdat zestig procent van de kiezers voor moet stemmen. Maar dat maakt de noodzaak om te komen stemmen als je wat om het onderwerp geeft, des te urgenter.

Kortom, voor het herstel van het recht van de vrouw om zelf te beslissen, is deze Trump stellingname een goede zaak.