Stilzitten en mond houden – de nieuwe reality soap van Trump

Over het eerste proces tegen Trump ga ik niet veel anders schrijven dan dat het amusant is dat de psycho gedwongen wordt zijn mond te houden in een zaak die gaat over de behandeling van vrouwen. Het is vermoeiend, zo’n rechtszaal waarin je niets anders kunt dan, inderdaad, wegdutten. Niets menselijks is de man vreemd. 

Het levert een terugkerend patroon op van een man die steeds meer van het padje is. Afgelopen weekend circuleerden youtubes van Trumps toespraken, ik moet zeggen, delen daarvan want ik heb ze niet helemaal gezien, waarin hij er maar op los babbelt. Vooral die over Gettysburg (de slag bij Gettysburg was beslissend in de Burgeroorlog, in july 1863. Het noorden versloeg het zuiden, wat de nekslag was voor de confederatie die eerder in Antietam een bloedige nederlaag had geleden. Het zuiden had gewoon geen soldaten meer over.

Trump ratelt er op los. Het was ‘beautiful’ en ‘bloody’. Mag je wel zeggen met zo’n 50.000 doden. Maar de verdenking is dat deze idioot geen idee had waar hij het over had, afgezien van de meest oppervlakkige gegevens. Wist Trump veel dat Abraham Lincoln, Amerika’s beste president, er ook een toespraak hield waarin hij de essentie van Amerikaanse democratie in 273 woorden neerlegde, eindigend met ‘and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth’. De onnozelaar wil precies dat vernietigen.

Inmiddels is het patroon in Washington zoals altijd eenvoudig: de Republikeinen willen voorkomen dat Democraten regeren – succes boeken. Dat is de reden dat een oorspronkelijk twee partijen plan voor immigratiebeperking in het Huis niet eens in stemming is gebracht. De psycho verbood zijn laffe partij om serieuze wetgeving aan te nemen, simpelweg omdat hij er belang bij heeft dat het gevoel van vreselijke problemen aan de grens blijft bestaan. Hij zou er baat bij hebben.

De hulp aan Oekraine mag ook niet. Stel je voor dat Biden en de Democraten krijgen wat verstandige mensen willen (zelfs de meeste Republikeinse senatoren, met de opzichtige uitzondering van senator J.D. Vance van Ohio, die het land aan de Russen wil overleveren, net als Moscow Marjory, de afgevaardigde met de grote mond die vooral als papegaai van Poetin functioneert.

Een politiek systeem kan niet werken als je enige doelstelling is problemen te laten voorbestaan of te vergroten om er zelf baat bij te hebben. Geen Amerikaans unicum, ook de VVD misbruikte migratie (tot eigen schade) en de haatzaaier zelf maakt het probleem consequent groter dan het is, op weg naar de volgende verkiezingen.