Tijd om met corona te gaan leven.

Ik ben om. Zowel de NRC als de Volkskrant hebben vandaag opinieartikelen die betogen dat de pogingen van de overheid om corona in te dammen maximaal uitgenut zijn. Het virus is niet verslagen, om de woorden van Rutte te gebruiken. Maar de conclusie dringt zich op dat het virus niet verslagen kán worden, althans niet in de zin waarin die terminologie wordt gebruikt.

Dat is één conclusie. Nederland is niet slim, is niet verstandig, is niet meegaand. Wat er ook heeft gewerkt van de afgekondigde maatregelen, het virus is niet weg. We zullen ermee moeten leren leven, met of zonder verregaande maatregelen. Dan maar beter zonder.

De tweede conclusie, in het NRC artikel, is dat de kosten voor het redden van met name IC patiënten zo hoog zijn en dat zoveel andere zorg eisende burgers erdoor opzij gezet worden, dat die kosten de opbrengst niet waard zijn. Het levert een aangepaste, ietwat menselijker versie op van een argument dat eerder werd aangevoerd: help en bescherm de mensen die kwetsbaar zijn door leeftijd en/of fysieke omstandigheden maar ga daarmee overboord. Het is niet meer het argument van toen: de ouderen moeten zich opofferen voor de jongeren, maar je kunt de ouderen niet ten koste van alles redden.

Ik ben om omdat ik denk dat de situatie aanzienlijk veranderd is. Mensen dragen mondkapjes, meestal althans, en je kunt in winkels best die regel blijven handhaven of zelfs vrijwillig maken, waarna ik geen winkels meer bezoek die de regel opheffen. Ik ben geen café ganger maar die mogen wat mij betreft gewoon weer open, op afstand. Idem restaurants. Vergeet die avondklok, vergeet die lockdown.

Rutte deed al die tijd een beroep op het gezond verstand van de burgers. Dat hielp niet erg, misschien ook omdat hij en zijn club niet erg standvastig of effectief leken. We zijn een jaar verder, als je nu nog op het belang van mondkapjes en afstand moet wijzen dan weet je dat het vechten tegen de bierkaai is. Laat dan inderdaad die burgers maar de verantwoordelijkheid nemen.

Maar moeten we niet wachten op het vaccin? Zeker, dat zou de risico’s beperken, zeker voor die kwetsbare groep waar de NRC over schrijft, maar het duurt allemaal zo lang dat ook hier de schade te groot dreigt te worden. Schade aangericht door de regering zelf, mag ik eraan toevoegen.

Het is misschien niet aantrekkelijk voor Rutte in de aanloop naar de verkiezingen maar hij moet gewoon de handdoek in de ring gooien. Niet met zoveel woorden, hij kan er weer omheen babbelen, maar daar komt het dan wel op neer. Geef de verantwoordelijkheid terug aan de burger. Dat het lijkt alsof het een capitulatie is voor de samenzweringsidioten, de Engels en de Van Wolferens, is ongelukkig maar mag geen reden zijn om niet te doen wat nodig is.

Idealiter zou er op 20 maart worden afgerekend met Rutte en zijn beleid. Helaas, dat zie ik niet gebeuren, maar dat is een ander verhaal.