Republikeinen laten zien wat ‘unity’ betekent.

De Republikeinen weten wat ‘unity’ betekent. Nee, niet samenwerken met de Democraten om verstandige wetgeving tot stand te brengen. Niet terugdraaien van de retoriek over Bidens benoemingen. Ze geven hun eigen invulling aan Bidens oproep tot eenheid.

Nee, unity betekent de gelederen gesloten houden. Dus mag Liz Cheney, de derde persoon in de leiderschapsstructuur onder de Huisversie van Lyndsey Graham, Kevin McCarthy, blijven ook al had ze het lef – of de principes, iets dat in de GOP voor weinig telt – om voor de impeachment te stemmen van de terrorisme aanjager die de partij werkelijk leidt.

Tegelijkertijd omarmde McCarthy afgevaardigde Marjorie Taylor Greene, een rechts extremistisch type die onder meer heeft opgeroepen tot moord op Speaker Nancy Pelosi. En dat is maar een van haar minder uitdagende kreten. Ze is ook een Qanon aanhanger en vertegenwoordigt als zodanig een belangrijk deel van de Republikeinse Partij.

Niet een deel dat McCarthy van zich wil vervreemden. Voor anderen, officieel voor Moscow Mitch McConnell, de GOP leider in de senaat, is Greene ‘een kanker’ op de partij. Maar bij McConnell weet je: wat hij zegt dat meent hij niet. Het is enkel bedoeld om te laten horen dat er nog verstandige Republikeinen zijn. Als je even niet kijkt, zoals volgende week bij het senaatsproces tegen Trump, dan stemt McConnell keurig mee met de gekken en radicalen. Unity is ook wat waard.

Het is een treurig spektakel maar geheel voorspelbaar. Had iemand gedacht dat Cheney opzijgezet zou worden? Dat Greene van haar eigen partij een tik op de vingers zou krijgen? Nee, dit laatste moeten de Democraten doen door te proberen haar te verwijderen van een prestigieuze positie in de commissie onderwijs – waar McCarthy haar om onduidelijke redenen had geplaatst. De Republikeinen zullen eenheid bewaren en massaal tegen de Democratische motie stemmen.

Eenheid bewaard. Allemaal achter Trump. De GOP heeft nu kans op kans gehad om zich los te maken van de onwelriekende erfenis van de slechtste president aller tijden. Keer op keer liet ze die kans lopen. Het is nu volstrekt duidelijk: de GOP is en blijft de partij van Trump. Ik denk dat de Democraten er goed aan doen om onder die strijdvlag de campagne om het huis te behouden en de senaat te veroveren in 2022 te beginnen.