Biden progressiever en assertiever dan verwacht. En terecht.

Het is een complex proces, zoals alles in de senaat, maar vannacht nam dit huis van het Congres een budget resolution aan die Biden in staat stelt om zijn 1,9 biljard plan om de economie te stimuleren door te voeren. Zoals verwacht in dit fantastische discussieplatform, gemuilkorfd door Mitch McConnell, stemden alle Republikeinen tegen. Kamala Harris gaf de doorslag als voorzitter van de senaat. Het gaf maar weer eens aan hoe belangrijk die twee zetels in Georgia waren. Nogmaals dank, psycho Trump, voor het mogelijk maken van die winst.

De Republikeinen hebben, na het uitdelen van grof geld aan rijken en ondernemingen in 2017 (en in 2001 en in 1981) hun zorg over begrotingstekorten herontdekt. Ook vinden ze het niet nodig, de economie komt vanzelf weer goed. Dat hoorde je niet toen Trump nog president was en verkiezingen wilde winnen.

De Democraten lijken de les geleerd te hebben van 2009 toen ze door de Republikeinen werden genaaid. Obama’s stimuleringsplan tijdens de zwaarste recessie sinds de jaren dertig werd door de GOP uitgekleed en gedwarsboomd – overigens toen omdat Obama graag wilde dat Republikeinen ook aan boord waren. Dat misplaatste gevoel dat er bruggen gebouwd moesten worden, dat er bruggen gebouwd kónden worden, zou hem nog opbreken.

Het plan voor een federaal minimumloon van 15 dollar is op de wat langere baan geschoven, onder andere omdat Bernie Sanders het daarmee eens was. Ik denk dat dit weinig uitmaakt, in veel staten en steden is al een minimumloon van 15 dollar vastgelegd, en is al aangetoond dat het geen banen kost en juist de armere Amerikanen meer laat consumeren.

Gecombineerd met Bidens eerste tien dagen van executive orders en zijn toespraak gisteren over buitenlandse politiek ( America is back maar over Iran moet hij nog beslissen) laat het zien dat de senaatsmeerderheid bevrijdend heeft gewerkt. Biden is progressief en vooral assertiever dan verwacht. En terecht.