Amerikaans racisme is unieker dan Wilkersons boek doet denken.

Ik begon met hoge verwachtingen aan Caste, het boek van Isabel Wilkerson. Haar opzet was het Amerikaanse raciale denken dat leidde tot slavernij, segregatie en Trumpisme, te koppelen aan het Indiase kaste denken. Was al eerder gebeurd, maar vooruit, kan interessant zijn. Als derde poot in het boek gebruikte ze het Nazi-rassendenken om het te vergelijken met Amerikaans racisme. Het boek is verder doordesemd met haar ervaringen als hoog opgeleide professional in de Amerikaanse samenleving.

Die laatste ervaringen zijn stuitend en sluiten aan op een eerder boek dat ze schreef. De combinatie van al deze lijnen leverde een wat mij betreft onbevredigend boek op. Ik zag die linken met India en Duitsland niet zo. Sterker, ze geven een soort deken waaronder gewoon ordinair Amerikaanse racisme zich kan verschuilen. Het is een unieke en niet goed te vergelijken vorm van misbehandeling van medeburgers.

Ik was ietwat verbaasd dat de besprekingen in de VS zo goed waren en vroeg me af of ik wat gemist had, of dat ik de gek was. Fijn dat de NRC een bespreking plaatst die het met me eens is, of beter, waarmee ik het eens kan zijn. Voor de lezer: er zijn veel interessantere boeken over Amerikaanse racisme (Eric Foner bijvoorbeeld).