Laatste kans voor serieuze Republikeinen (als die er nog zijn)

Ik weet niet wat je nog van het impeachmentproces tegen de psycho moet zeggen. Dat je als congres geen knip voor je neus waard bent als je er geen werk van maakt, is al gezegd. Was overigens ook een argument een jaar geleden, met de Oekraïne. Maar ja, de Republikeinen zijn geen knip voor hun neus waard.

Het argument dat het ongrondwettelijk zou zijn omdat de misdadige president inmiddels golft in Florida als ambteloos burger is door een pak grondwetsspecialisten onzin genoemd. En natuurlijk. Als het anders zou zijn dan kun je in de laatste weken van een presidentschap allerlei high crimes and misdemeanors begaan zonder enig risico te lopen. Als de Republikeinen dit tolereren, zetten ze de deur open voor toekomstig misbruik. Gaan ze doen, als de stemming vorige week een indicatie was.

Het valt te hopen dat de Democraten een mooie presentatie maken van de aanloop naar de verkiezingen, de opbouw van de grote leugen, de ophitsing (stand by, Proud Boys), en ten slotte de poging tot staatsgreep, of in elk geval ondermijning/onderbreking van het democratische proces. Hoe beter, hoe schaamtevoller de GOP.

Maar daar zit de crux. De GOP, de Republikeinen hebben geen schaamte. En daarom verdienen ze de uitkomst van dit proces ten volle, namelijk de blijvende aanwezigheid van Trump in hun partij. Dat is wat labbekakken als McCarthy en McConnell zich op de hals halen. Ze hebben 1 kans om van Trump af te komen. Dit is hem. Grijpen ze hem niet, dan zijn ze veroordeeld.

De gevolgen: in de voorverkiezingen in 2022 zullen de Trumpies antidemocratische en samenzweerkandidaten opgooien om Republikeinse zwaargewichten dwars te zitten. Dat is mooi want het vergroot de kans dat een aantal van hen al bij voorbaat terugtreedt of verslagen wordt door iemand die gemakkelijker door de Democraten kan worden aangepakt. Met 20 zetels in de senaat en een kleine kans om de meerderheid in het Huis te pakken, is dat geen fijn scenario voor niet-idiote Republikeinen.

Ook de kans dat er een serieuze uitdager komt voor Harris in 2024 wordt kleiner als de geest van Trump de Republikeinen blijft beheersen. Eerder Cruz, Hawley of Cotton dan Haley of een beschaafde gouverneur. De ironie van Trumps sterke positie is dat zijn aanwezigheid bijna garandeert dat een Democraat wordt gekozen. Zeker, zijn achterban is groot, sterk en dom, en voor een deel, anti-democratisch en gevaarlijk, maar niet groot genoeg om verkiezingen te kunnen winnen.

Dit is de laatste kans voor Republikeinen (en voor Amerika) om van Trump af te komen. Iets zegt me dat ze die kans laten lopen en er nog lang de prijs voor zullen betalen.