Texas krijgt waar het voor kiest.

Texas krijgt wat het verdient, of in elk geval de politici waarvoor Texanen gestemd hebben. Gouverneur Abbott, met presidentsaspiraties voor 2024, spreekt volgende week op het congres van de NRA, de wapenlobby. Hij is niet gevraagd om zijn kritische noten. Ook Trump en Ted Cruz mogen hun parels van wijsheid laten zien bij de conventie van de wapen- en moordlobby in Houston.

Ken Paxton, zeg maar de minister van Justitie van Texas, zelf in allerlei schandalen verwikkeld, was er als de kippen bij om te verklaren dat onderwijzers en docenten bewapend moeten worden. De gewetenloze senator van Texas, Ted Cruz, babbelde hem na. En vergeet niet, dit is de staat waar abortus zo goed als verboden is. Waar onderwijs kloten is. Waar de armoede enorm is. Waar de gouverneur stemming maakt tegen immigranten.

Het klinkt hard, maar zo lang Amerika politici kiest die niet bereid zijn iets te doen aan de wapenziekte van het land, zullen ze het resultaat moeten accepteren. Zoals Biden monkelde op de terugweg van Tokio: hoe is het toch dat er geen land in de wereld is waar zoveel massamoorden plaatsvinden? Hij weet het antwoord: er is geen land in de wereld waar zoveel wapens rondwaaieren. En laat ik er aan toevoegen, weinig landen kennen zo’n vergiftigde politieke atmosfeer. En ja, de Republikeinen zijn daar in overgrote mate verantwoordelijk voor.

Op twitter werd een tweet bovengehaald van de politicus die nota bene Uvalde in het congres vertegenwoordigt: Tony Gonzales, een Republikein natuurlijk. Hij meldde toentertijd dat hij trots had gestemd tegen twee magere wetsvoorstellen in 2021, die door het congres de nek om werden gedraaid. Gonzales was ‘een trotse supporter van het Tweede Amendement’ altijd bereid wat dan ook te doen om de ‘gun grabs’ van extreem links te dwarsbomen. Vandaag is hij ‘heartbroken’. Ook Cruz pretendeerde een hart te hebben dat was gebroken en ook hij was ‘lifting up in prayer’, wat dat ook mag betekenen.

Wat die jongen in Texas motiveert, is niet erg interessant. De moordenaar in Sandy Hooks (een massamoord die door de Trumpistaanse samenzweerderskliek als een fake gebeurtenis werd gekenschetst) had zich ten doel gesteld het record van Columbine te verbeteren. Ook hij schoot eerst zijn moeder (of was het ook zijn grootmoeder?) dood, voordat hij de gemakkelijkste doelwitten ooit opzocht. Gestoord zijn ze allemaal, al mag je je afvragen of de politici die het verband tussen wapens en massamoorden ontkennen, niet het meest gestoord zijn. Gestoord? Deze jongen van 18 mag geen alcohol drinken in de VS, maar op zijn verjaardag kocht hij twee geweren.

We zullen het allemaal weer zien langskomen: people kill people, not guns; een slechterik met een wapen kan alleen gestopt worden door een goederik met wapen; misbruik dit drama niet om er wapenwetgeving door te jassen; we moeten meer doen aan mental health care (uitgesproken door tegenstanders van behoorlijke ziektekostenwetgeving). Aan de andere kant: het is de schuld van de NRA en hun financiële greep op politici. De demonisering door de Republikeinen van elke wetgeving, met het argument dat het een slippery slope is en het recht op wapens dan geleidelijk wordt ondermijnd.

En kijk naar het Supreme Court dat in zijn oneindige vervreemding van de samenleving het Tweede Amendement, ooit bedoeld om militia’s mogelijk te maken om zich tegen de Engelsen te verweren, heeft uitgerekt tot een absoluut recht op wapenbezit. Ze claimen dat dit was wat de Founding Fathers bedoelden. Original intent? Bullshit.  

En we zullen weer door de routine gaan. Zelfs de psychopaat uit Florida ontving scholieren nadat hun school in Parkland overhoop was geschoten in het Oval Office. Hij lulde wat, liet de foto’s nemen en, u raadt het, daarna gebeurde niets. Zeker, senator Schumer heeft de wetgeving al klaar liggen. Hij zal op zijn best door de Democraten in de senaat worden aangenomen. Het Huis is misschien niet eens zover. Maar serieuze wetgeving? Reken er niet op.

Amerika krijgt wat het verdient, wat het toelaat, wat het acceptabel acht. Amerika krijgt de ruggegraatloze politici die tegen de certificering van de verkiezingen stemden en zich door Trump laten meeslepen. Het is een door en door verrot land. Voor mijn verhaal over een buitengewoon exceptioneel land, klik hier.