Rutte vertegenwoordigt mij niet in Brussel.

Je kunt het eens zijn met Rutte’s standpunt in en over Europa of oneens (zoals ik dat ben) maar het Nederlandse, hier blijkbaar breed gedeelde standpunt, breder dan de reguliere Telegraaf stellingnames, leidt tot onaangenaam gebabbel en onthutsend denkwerk.

Ik at laat gisteren en luisterde daardoor naar een ‘journalisten forum’, of ‘deskundigen’ of wat dan ook, mensen die geacht worden ergens over nagedacht te hebben, op Radio 1. Het ging natuurlijk over Rutte en de EU. Wat me shockeerde – noem me naïef – was het zelfzuchtige, hooghartige en van elke solidariteit gespeende gebabbel. Een vermeende Amerika deskundige had het steeds over ‘die mensen’, in een toonzetting die diepe afkeer verraadde. Het wij-zij denken van Wilders en Baudet (en Bolkenstein en Scheffer in zijn 2001 hoedanigheid) heeft blijkbaar diepe wortels geslagen.

Alle drie de babbelaars vonden dat die zuidelijke landen moeten doen wat wij hen opdragen: hun samenleving uitwringen tot die uiteenrafelt. Ze stelden dat wij dat ook hadden gedaan – steeds verwijzend naar de Griekse crisis als voorbeeld waarom je na de crisis van 2008 geen geld aan zuidelijke spilzieke landen had moeten geven die het toch maar misbruikten. Ja, inderdaad, wij bezuinigden ons het laplazerus, kleedden alles uit. Stupide beleid, ook onder leiding van Rutte en met domme medewerking van de PvdA, weten we nu. Was helemaal niet nodig geweest.

Omdat wij zo dom waren en ons land ondermijnden moeten andere landen nu volgens de opiniemakers hetzelfde doen.

Persoonlijk heb ik geen moeite met een overdracht aan zuidelijke landen die hard getroffen zijn door de corona. Ja, hun discipline is beperkt maar dat is precies waarom het zo’n leuke landen zijn. Het is een vorm van solidariteit. We deden dat ook door Europese fondsen als een soort Marshall fonds maar Oost-Europa te sluizen. Ik zag dat ook als solidariteit, al blijkt achteraf dat het koekoeksjongen oplevert die de EU die hen redde proberen te ondermijnen. Er gaat wel eens wat de mist in.

Rutte wil, zo lees ik, een veto recht van elk land over de besteding van de 750 miljard. Wil je echt Orban en Kaczynski veto rechten geven? Landen die EU geld gebruiken om politieke macht te versterken en democratie te ondermijnen? Wat mij betreft moeten we verder integreren naar meerderheidsbeslissingen.

En overigens had Griekenland in 2011 uit de Euro gegooid moeten worden en hadden de banken die speculeerden over de redding van het land de last moeten dragen van een failliet land.

Maar wat werkelijk zorgen baart was die toon op de radio en ook in andere media (al was een van deze opiniemakers wel heel erg dol). Is dit denken al zover in Nederland doorgesijpeld dat er niet meer in andere termen dan wij en zij en ‘ze’ moeten doen wat wij willen en worden zoals wij? Het begint erop te lijken. Nederland heeft een brede afkeer van de psycho in het Witte Huis maar het Trumpisme lijkt ook hier flink aangeslagen.