The Beehive State

UTAH

The Beehive State


Toeristische beoordeling
Historisch: zeer interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur: interessant

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk

Zie links naa artikelen onder aan de pagina


Korte schets
Nationale parken en mormonen, dat is waar vrijwel iedereen de staat Utah onmiddellijk mee associeert. De parken waren er altijd al, de mormonen kwamen in het midden van de vorige eeuw naar de Great Salt Lake, om in dat onvriendelijke gebied een welvarende gemeenschap uit de grond te stampen. Alleen al daarom is de geschiedenis van Utah interessant. Hoewel steeds meer mensen uit Californië en andere staten naar Utah komen vanwege het plezierige leefklimaat en de groeiende high tech industrie, zijn de Mormonen nog steeds dominant – en dat is precies de reden voor dat leefklimaat.

De scherpe kantjes van de Mormoonse dominantie (geen drank e.d.) zijn er wel af, en Salt Lake City is een veel interessantere stad dan zijn imago doet geloven. In de hoofdstad zijn natuurlijk de grote gebouwen van de Mormonen te zien, de Temple en het Tabernacle. Er zijn ook talloze herinneringen aan de strijd van de Mormonen om te overleven. In 2000 zal Salt Lake City de gaststad zijn voor de Olympische Winterspelen. Binnen een half uurtje rijden rondom de stad zijn alle faciliteiten te vinden. Utah is een prachtige wintersport staat maar misschien toch iets te ver weg om voor Europeanen echt interessant te zijn.Voor toeristen is de rest van de staat ook een paradijs van parken en natuurmonumenten. Maar liefst vijf nationale parken, zes National Monuments en twee National Recreation Areas.

Utah kan grofweg in drie gebieden worden verdeeld: In het oosten het Colorado Plateau, een woest, bergachtig en nagenoeg onbewoond gebied. Westelijk ligt de Great Basin Region met vlakke gebieden gescheiden door bergketens. In het midden van de staat lopen de Rocky Mountains. De parken bevinden zich in de zuidelijke helft van de staat. Onze favoriet is Zion, vanwege zijn sfeer en uitstraling, maar alle vijf de parken mogen er zijn. Dit gedeelte van Utah is helemaal ingesteld op toerisme, en dat is meteen ook het grootste nadeel. Maar de natuur is er zo wijds en zo groot, dat wie dat wil, geen last hoeft te hebben van andere mensen. Dat vergt wel enig wandelwerk.We zouden nog wel even door kunnen gaan met de kwaliteiten van Utah op te sommen, maar laten we zeggen dat u er gewoon een keer naar toe geweest moet zijn. Voor de Amerika reiziger is dit een verplicht nummer. Schaf een goede reisgids aan, lees Amerika en bereidt u voor op een avontuur.

 


Utah wordt door vrijwel iedereen geassocieerd met de Mormonen, een religieuze groep die inderdaad de geschiedenis van de staat heeft bepaald. Hoewel steeds meer mensen uit Californë« en andere staten naar Utah komen vanwege het plezierige leefklimaat en de groeiende high tech industrie (de relatie kan ook omgekeerd zijn, namelijk dat de high tech groeit vanwege het leefklimaat), zijn de Mormonen nog steeds dominant – en dat is precies de reden voor dat leefklimaat. De scherpe kantjes van de Mormoonse dominantie (geen drank e.d.) zijn er wel af, en Salt Lake City is een veel interessantere stad dan zijn reputatie doet geloven.In 2000 zal Salt Lake City de gaststad zijn voor de Olympische Winterspelen. Binnen een half uurtje rijden rondom de stad zijn alle faciliteiten te vinden. De komende jaren zal Salt Lake City zijn wintersportmogelijkheden stevig promoten.


Nationale Parken

Zion National Park (zie ook artikel)
Bryce Canyon National Park
Canyon Lands National Park
Capitol Reef National Park
Arches National Park (zie ook artikel )


Andere natuurmonumenten
Cedar Breaks National Monument
Natural Bridges National Monument
Grand Staircase-Escalante National Monument


Steden van betekenis
Salt Lake City
Cedar City
Provo
Ogden


Staatsleus
Industry (Vlijt)


Hoofdstad
Salt Lake City


Landelijk/stedelijk
12 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
12 de


Klimaat
Droog landklimaat met warme zomers en strenge winters.


Geografie
Utah kan grofweg in drie gebieden worden verdeeld: In het oosten het Colorado Plateau, een woest, bergachtig en nagenoeg onbewoond gebied. Westelijk ligt de Great Basin Region met vlakke gebieden gescheiden door bergketens. In het midden van de staat lopen de Rocky  Mountains


Economie
Toerisme, landbouw, high tech, universitair onderzoek. .


Politiek
Conservatief, zoals het goede Mormonen betaamd. Maar de staat is aan het veranderen. Het zal echter nog lange tijd duren voordat dit in de politiek zichtbaar is.


Artikelen over specifieke bestemmingen