Utah: Greatest snow on earth

Greatest snow on earth

De staat Utah leent zich zowel voor zomer- als voor wintervermaak. Op dit laatste terrein timmert de staat de laatste tijd nogal aan de weg – en terecht. Ze doen het onder de vlag The Greatest Snow on Earth. Sneeuw valt van oktober tot juli. Utah heeft prachtige pistes maar wat een dimensie toevoegt is dat ze zo dicht bij de steden liggen. Het verloop van de skihellingen in Utah is bijna duizend meter, en de helft van de pistes geldt zijn voor de ‘advanced expert’. Snowbird is een nadrukkelijk op glamour toerisme ingesteld ski-resort met steile pistes, soms door nauwe valleien maar volgens de kenners altijd een uitdaging. Ook de minder gevorderde skiër komt aan zijn trekken, twintig procent van het terrein is voor beginners. Snowbird biedt ook de mogelijkheid om ’s zomers te skiën, of beter gezegd, tot ongeveer het midden van juni. Dan geven ski-leraren die nog niet genoeg kunnen krijgen van hun sport, lessen in Summer Ski Race Camps die een week duren. Snowbird heeft ook faciliteiten speciaal voor wat in politiek correct Amerikaans heet ’the physically challenged’, dat wil zeggen mensen met een handicap. Voor ladies only is een lesprogramma in Deer Valley, dat wordt geadverteerd als ‘bedoeld om vertrouwen op te bouwen en vaardigheden te ontwikkelen in een supportive atmosphere’.
Voor de echte liefhebber is er van midden december tot begin april de Ski Utah Interconnect Adventure Tour, die in een dag over vijf bergtoppen voert. De tour begint in de Park City Ski Area, en voert dan naar Solitude, Brighton, Alta en Snowbird. Vanuit Snowbird zijn er ook tours die vier toppen nemen. De enige vereisten zijn een goede conditie en een behoorlijke ski-ervaring. Kosten: $ 95. Reserveringen: tel. (801)534-1907.
The Winter Sports Park is een relatief nieuwe accommodatie waar alle nordic-ski-sporten kunnen worden bedreven, en ook freestyle ski jumping. Als Salt Lake City erin slaagt om in 2002 de Olympische Winterspelen binnen te halen, dan wordt dit de plaats voor de sportevenementen.
Minder dure en meer op het gezinsskiën georiënteerde resorts zijn Solitude en Brighton. De namen van de diverse resorts: Alta, Brian Head Resort, Brighton Ski Resort, Deer Valley Resort, Elk Meadows Ski & Summer Resort, Park City Ski Area, Parkwest Ski Area, Powder Mountain, Snowbasin Ski Area, , Snowbird Ski & Summer Resort, Solitude en Sundance.
Crosscountry gebieden: Brian Head X-Country, Homestead C-Country Area, Ruby’s Inn X-country Area, Sherwood Hills X-Country, Solitude Nordic Center, Sundance Nordic Center, White Pine X-Country Area (de X staat voor cross als in cross country, Amerikaans voor langlaufen).
Het loont de moeite om navraag te doen naar speciale deals aan het eind van het seizoen. Zo biedt Park City Ski Area van 27 maart tot 16 april 1995 meer dan veertig procent korting op meerdaagse ski-passen (die dan qua prijs tussen de 76 (3 out of 4) en de 138 (6 out of 7) dollar liggen). Ook de lodges en hotels bieden in die tijd goede deals. Uw reisbureau kan u verder helpen.

Toerisme info

Algemene toeristeninformatie is verkrijgbaar bij de Utah Travel Council, Council Hall, Capitol Hill, Salt Lake City, UT 84114, tel. (801)533-5681. Specifieke ski-informatie is verkrijgbaar bij Ski Utah, Dept UTG, 307 W. 200 S. Salt Lake City, UT 84101, tel. (801)521-8102. Algemene informatie over de nationale parken is verkrijgbaar bij de National Park Service, 125 South State, Salt Lake City, UT 84111, tel. (801)524-4165.
Voor Utah blijft The Smithsonian Guide to Historic America, The Desert States, een van de mooiste introducties. Het boek is nogal zwaar en leent zich daarom beter om thuis door te lezen, maar het geeft een mooi beeld van New Mexico, Arizona, Nevada en Utah. The Smithsonian Guide to Historic America, The Desert States, door Michael S. Durham, Stewart, Tabori & Chang, New York, 1990, ISBN 1-55670-109-8, $ 18,95.