The Keystone State

PENNSYLVANIA

The Keystone State


Toeristische beoordeling
Historisch: zeer interessant
Natuur: matig
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Matig aantrekkelijk


Korte schets

Pennsylvania is een grote en belangrijke industriestaat, zo groot dat hij ook nog een behoorlijk stuk natuur heeft. Vanaf de grootste stad Philadelphia, die vrijwel aan de Atlantische kust ligt, steekt de staat nog verrassend ver het land in. Erie, aan Lake Erie, is Pennsylvania’s havenstad aan de Grote Meren. De staat wordt doorsneden door bergruggen die niet al te hoog zijn maar een enorm arsenaal aan ruggen en dalen creëren. Het landschap in Pennsylvania vormt daardoor een aaneenschakeling van bergen en heuvels, afgezien van de kustvlakten in het noordwesten en zuidoosten. In het oostelijk deel is landbouw een belangrijke bedrijfstak, verder naar het westen nemen mijnbouw, bosbouw en industrie dat over.
Pennsylvania is een echt oude staat en dat heeft zijn goede en slechte kanten. Veel van de stadjes lijken behoorlijk aangetast door het industrieel verval van na de jaren vijftig en door de leegloop van het platteland in het algemeen. Andere stadjes zijn als het ware bevroren in de tijd en laten juist een mooi tijdloos, of zo u wilt, ouderwets beeld zien. Pittsburgh is de ultieme industriestad, hoofdkwartier van een aantal giganten. De stad maakt een behoorlijke revival door sinds de industriecrisis in de jaren zestig en zeventig. Zijn slechte reputatie als vieze industriestad ten spijt, heeft Pittsburgh heel wat te bieden.
De natuur kan mooi zijn, vooral in bossen en parken als de Pocono’s of Allegheny National Forest, maar spectaculair is het niet. Historisch is Pennsylvania wel een interessante staat. Philadelphia is de stad waar Amerika in elkaar werd gezet: de onafhankelijkheidsverklaring, de grondwet, eerste hoofdstad, belangrijke mensen als Benjamin Franklin. De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd in Independence National Historic Parc, met onder andere Independence Hall. Maar ook Gettysburg (Burgeroorlog), Valley Forge National Historic Parc en Lancaster County (Amish) zijn interessante plekken.
Pennsylvania heeft warme en niet heel droge zomers, en redelijk strenge winters. Vooral in de berggebieden valt veel sneeuw.


Staatsleus
Virtue, Liberty and Independence


Hoofdstad
Harrisburg


Landelijk/stedelijk
31 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
32ste


Klimaat
Een vochtig landklimaat, wat betekent dat de zomers warm en nat zijn, en de winters
streng. In de bergen valt tamelijk veel sneeuw.


Geografie
Het landschap in Pennsylvania is een aanschakeling van bergen en heuvels, op de
kustvlakten in het noordwesten en zuidoosten na.
Qua bos ligt Pennsylvania in een overgangszone; in het noorden zijn veelal naaldbomen,
maar in het zuiden vind je meer loofbossen.
Pennsylvania kent een aantal belangrijke rivieren waarvan de Delaware de bekendste is en
verder zijn er talloze meren.


Economie
Pennsylvania is rijk aan delfstoffen (aardgas, -olie, steenkool) en de staalindustrie is van groot belang geweest voor de economische ontwikkeling. Pittsburgh was aan het eind van de 19e eeuw het centrum van de staalindustrie in de VS. Na
de Tweede Wereldoorlog heeft deze industrie het zwaar te verduren gehad vanwege
buitenlandse concurrentie. Verder zijn in economisch opzicht de chemische industrie, textielindustrie, toerisme en de havensteden Philadelphia, Pittsburgh en Erie van betekenis.


Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Allegheny National Forest
Pocono Mountains


Steden van betekenis

Philadelphia
Philadelphia’s comeback
Pittsburgh
Erie


Toeristische attracties
Brandywine Valley
Philadelphia Historic District
Gettysburg National Military Park (klik hier voor artikel)
Amish in Lancaster County
Fallingwater (Frank Lloyd Wright’s huis in Mill Run)
Pittsburgh
Allegheny National Forest
Pocono Mountains