The Old Dominion

VIRGINIA

The Old Dominion


Toeristische beoordeling
Historisch: zeer interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk


Korte beschrijving:

Deze staat beroemt zich graag en vaak op zijn lange geschiedenis. In 1607 stichtten kolonisten in Jamestown de eerste nederzetting. Vanaf 1624 was Virginia een Britse kolonie – de belangrijkste kolonie, ook wel The Old Dominion genoemd. De staat dijde steeds verder uit naarmate het westen meer werd ontgonnen, op gegeven moment zelfs tot aan de rivier de Mississippi. Maar ook qua mensen leverde Virginia veel beroemde Amerikanen, vooral in de achttiende eeuw, de eeuw van de Amerikaanse onafhankelijkheid. George Washington en Thomas Jefferson kwamen uit Virginia (van de eerste vijf presidenten kwam alleen John Adams niet uit deze staat).

Van alle staten heeft Virginia misschien wel het meeste historische materiaal te bieden uit de tijd tot het midden van de negentiende eeuw, van Colonial Williamsburg tot Monticello, het huis van Thomas Jefferson. Tijdens de Burgeroorlog was Virginia, door zijn slavenhouders, zijn grootte en zijn strategische ligging één van de leidende staten. De hoofdstad van de Zuidelijken werd in Richmond gevestigd en veel van de grote slagen in de oorlog vonden plaats in Virginia (Manassas, Fredericksburg etc.) Virginia bestaat eigenlijk nog steeds uit twee delen. Het noordelijke deel van de staat, tegen Washington DC aan, bestaat vooral uit suburbs en slaapsteden voor mensen die in de hoofdstad werken. Het zuidelijke deel is onmiskenbaar deel van het zuiden van de Verenigde Staten, zowel qua natuur als qua mensen.

De staat heeft de bezoeker erg veel te bieden. Behalve alle historische trekpleisters is de natuur van Virginia de moeite waard. Die biedt ook een ruime variatie, van de stranden van Virginia Beach en de moeras-achtige gebieden langs de kust, tot de bergketen in het westen van de staat, waar Shenandoah National Park ligt. Terwijl de regio rondom Washington modern en overontwikkeld is, ligt de westelijke punt al helemaal in het gebied van de Appalachians, een van de meest achtergebleven gebieden van de VS. Virginia is een staat die de liefhebber van de Verenigde Staten en hun geschiedenis niet mag missen, maar ook de toerist met minder ambitieuze doelstellingen komt hier ruim aan zijn trekken. Het weer in Virginia is in de herfst en de lente op zijn mooist, maar het weerrisico in de zomer is er niet, al is het dan wat benauwd.


Staatsleus

Sic Temper Tyrannis
(Zo vergaat het altijd tirannen)


Hoofdstad

Richmond


Landelijk/stedelijk

31 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

37 ste


Klimaat

Zuidelijk, warme, klamme zomers. Zachte winters. Voorjaar en de herfst zijn de mooiste tijden. In de bergen kan het veel kouder worden.


Geografie

Grotendeels is de staat bebost met eiken en pijnbomen. De Tidewater Region aan de kust heeft een viertal rivieren, waaronder de Potomac, die hier uitmonden in de Chesapeake Bay. In het midden bevind zich  de Piedmont Region met haar hoogvlakten en in het westen van Virginia zijn de Blue Ridge Mountains.


Economie

Tabak, hooi en mais wordt veel verbouwd. Ook veeteelt, visserij, bosbouw en industrie zijn van belang voor de economie.


Nationale Parken
Shenandoah National Park

Andere natuurmonumenten
Blue Ridge Mountains


Steden van betekenis
Richmond
Norfolk
Roanake


Toeristische attracties

Viriginia heeft veel herinneringen aan de Burgeroorlog.
Charlottesville, met Monticello, huis van Jefferson
Mount Vernon, Huis van Washington
Richmond
Chesapeake Bay
Shenandoah National Park
Blue Ridge Parkway
Williamsburg

Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

Monticello, het mooiste huis van Amerika

Mount Vernon

Colonial Williamsburg

Harpers Ferry

Richmond

Shenandoah NP

Manassass

Virginia Beach

Hampton University Museum

Een reis in Virginia

Belang van de tabak voor eerste ontwikkeling

Reisverhaal Philadelphia en Washington DC

Chesapeake Bay

Thomas Jefferson